Slovenija
28 ogledov

Višji prispevki za zdravstvo

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Podražitev. Ukrepi iz interventnega zakona od marca na položnicah.

Zavarovanci, ki prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje plačujejo sami, so z marcem dobili za okoli osem evrov dražjo položnico. Obvezno zdravstveno zavarovanje se je zanje s 14,17 evra povišalo na 22,70. "Znotraj te kategorije zavarovancev se odpravlja razlika v osnovi in s tem posledično v višini prispevka zaradi vključitve ali nevključitve v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Uvaja se enotna osnova in posledično enaka višina mesečnega prispevka v višini 22,72 evra," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Do spremembe prihaja zaradi uveljavitve novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oziroma interventnega zakona, ki ga je parlament potrdil oktobra. Prvotno predlagani znesek za osebe, ki premije za obvezno zdravstveno zavarovanje plačujejo same, je bil skoraj 32 evrov.

Dražje tudi za druge

Sicer pa morajo od marca dodatnih 6,36 odstotka dohodka za zdravstveno blagajno nameniti tudi tisti, ki delajo prek avtorske pogodbe.

Spremenila se je tudi najnižja prispevna stopnja za samostojne podjetnike. Od marca je tako zanje najnižja prispevna stopnja 60 odstotkov povprečne plače. Samostojni podjetniki, ki si izplačujejo minimalno plačo, bodo plačali 18 evrov višjo položnico, kar pomeni zvišanje s 105 evrov na 123.

Komentarjev 6
  • mzynfo 12:07 11.marec 2014.

    in +50 letih si pozabil dodati. Mislim, da je ženska založila osebno izkaznico in pozabila koliko je stara. In če se še tako rihta, ne bo zgledala kot mladenka, ampak stara maškara.

  • YASSIR 11:27 11.marec 2014.

    to je dejansko ukrep nekdanjega ministra Gantarjatako pač je tudi meni ni všeč ampak tako ječe bi pa naredili tako kot je bilo v ZUJF-u ko so prenesli za 88 mio EUR iz osnovnega zavarovanja na ...prikaži več dodatno zavarovanje in potem Vzajemna, Adriatic in Triglav dvignejo premije potem pa plačamo vsi ker sedaj bodo določene skupine plačevale s.p. popoldanski s.p., razno razne podjeme pogodbe, tisti ki si sami plačujejo za večino to ne pomeni nič za 10 - 15 % popouacije se spremeni

  • baksus 11:15 11.marec 2014.

    ha,ha popolnoma evidentno, brezhiben make up, vsak dan nove čevlje, aja pa dekolte do popka, pa čeprav pri -10.