Vlada pravkar sprejela spremembe seznama rdečih, rumenih in zelenih držav

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Spremembe bodo nastopile v nedeljo.
Oglej si celoten članek

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah ter Oceno epidemiološke situacije v državah in opredelitev kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Presodila je strokovno utemeljenost omejitev iz Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije in odločila, da se te omejitve še naprej uporabljajo. 

Srbija se umika z rdečega seznama

V nedeljo se Srbija umika z rdečega na rumeni seznam, na zelenem ni sprememb. Hrvaška še vedno ostaja na rdečem, kar pomeni, da je s povratnike, razen izjem, potrebna 14-dnevna karantena. 

Hrvaška ostaja rdeča

Izjem za Hrvaško je več kot 20 - za nekatere je potreben covid test, za druge ne. Covid test morajo denimo opraviti športniki in funkcionarji, ki se bodo udeležili kvalificiranih prireditev na Hrvaškem. Ni bo pa test potreben za tedenske in dnevne migrante, osebe, ki imajo neodložljive obveznosti, zdravstvene posege in podobno. Kar se tiče lastnikov nepremičnin in plovil v odloku niso izvzeti, ampak jim je omogočeno, da Slovenijo zapustijo, opravijo najnujnejše, vendar se morajo v 48 urah vrniti v Slovenijo.

Covid-19 Vlada sprejela odločitev glede Hrvaške

Karantena Vikendaši lahko še naprej hodijo na Hrvaško. Kaj pa njihovi svojci?

Slovenija Vikendaši bodo še vedno lahko hodili na Hrvaško

Za vstop iz Srbije tako velja širši nabor izjem, ko ob vstopu v Slovenijo karantena ne bo odrejena. Te izjeme so na primer:

  • čezmejni dnevni in tedenski delovni migranti,
  • osebe v gospodarskem prometu,
  • osebe, ki zagotavljajo storitve s potrdilom pristojnega ministrstva,
  • osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje,
  • osebe, ki prehajajo mejo zaradi pogreba,
  • osebe, ki vzdržujejo stike z ožjimi družinskimi člani,
  • osebe z neodložljivimi osebnimi opravki,
  • osebe z nujnimi poslovnimi razlogi,
  • poklicni športniki, člani spremljevalnega osebja poklicnega športnika, športni delegati ali športni sodniki zaradi udeležbe na uradnih tekmovanjih mednarodnih športnih zvez,
  • člani tuje uradne delegacije,
  • osebe, ki so prepeljane v Slovenijo z reševalnim vozilom,
  • osebe (s spremljevalcem), ki imajo dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji, drugi državi članici EU ali drugi državi članici schengenskega območja.

Zeleni seznam od 30. avgusta naprej (19 držav): Madžarska, Estonija, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Slovaška, Italija, Gruzija, Nova Zelandija, Ruanda, Urugvaj, San Marino, Vatikan, Nemčija, Litva, Norveška, Avstrija, Ciper, Velika Britanija in Severna Irska.

Rdeči seznam od 30. avgusta 2020 naprej (brez Srbije): Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Oman, Brazilija, Panama, Singapur, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, Saudova Arabija, Rusija, Moldavija, Bolivija, Portoriko, Gabon, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Severna Makedonija, BiH, Kosovo, Albanija, Luksemburg, Črna gora, Kitajska, Kazahstan, Honduras, Izrael, Zelenortski otoki, Kolumbija, Otoki Turks in Caicos, Azerbajdžan, Irak, Deviški otoki, Kirgiška republika, Argentina, Kostarika, Gvatemala, Mehika, Salvador, Esvatini, Surinam, Romunija, Bahami, Indija, Španija, Belgija, Gvam, Belize, Gibraltar, Libija, Paragvaj, Gambija, Libanon, Filipini, Venezuela, Ukrajina, Maroko, Sveti Martin, Ekvatorialna Gvineja, Ferski otoki, Namibija, Malta, Ekvador, Andora, Monako, Nizozemska, Romunija in Hrvaška.

Rumeni seznam: Države, ki niso niti na rdečem niti na zelenem seznamu, so uvrščene na rumeni seznam.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 11:59 30. Avgust 2020.

    Super, bravo Kacin, Hrvaško pa bi bilo dobro kar pustiti v rdečem, zaradi mene kar do naslednjega poletja najmanj, dlje …

  • vec
    00:43 30. Avgust 2020.

    hecni ste vsi ki pravite ahh korona, ne verjamem, mala gripica, al pa letos jih je od gripe pomrlo tolko …

  • 20:02 29. Avgust 2020.

    to so v prid prirejene barve...korona je laz bojkotirajmo vse prijeme ki nam jih vsiljujejo kaj ce bi vsi mi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.