Vladi spet čez eno leto

Foto: Žurnal24 Janez Janša in Ferenc Gyurcsany
Prvo delovno srečanje vlad Slovenije in Madžarske bo spodbudilo nadaljnje sodelovanje med državama, sta prepričana slovenski in madžarski premier Janez Janša in Ferenc Gyurcsany.
Oglej si celoten članek

Oba premiera sta ob koncu današnje skupne seje obeh vlad v Monoštru povedala, da bo letošnjemu sledilo novo srečanje čez leto dni, na katerem bosta vladi analizirali uresničitev tokrat dogovorjenih sklepov. Popoldanski del skupne seje je bil sicer po besedah obeh premierov namenjen skupnim prizadevanjem za modernizacijo družbe, hitrejši napredek in boljši servis državljanom. V ta namen so v Monoštru podpisali nekaj meddržavnih sporazumov, med katerimi je Janša izpostavil sporazuma na področju zdravstva in javne uprave.

Po besedah zunanjega ministra so skupne seje vlad " dogodki, ki govorijo, da gre za posebne odnose, posebno intenzivne in posebno prijateljske odnose".Slovenska vlada tako že načrtuje skupne seje z vladami vseh sosednjih držav.

Poskrbeti je treba za razvoj in pravice manjšin
Srečanje bo prav tako spodbudilo boljšo prihodnost za obe manjšini, sta v izjavi po prvem delu seje v Lendavi potrdila oba premiera. Kot je dejal Janša, je bila namerno sprejeta odločitev, da skupna seja vlad poteka v krajih ob meji, kjer že stoletja skupaj živijo in sodelujejo pripadniki obeh narodov. Zgodovina je to sodelovanje v preteklosti včasih postavila na preizkušnjo, vendar imata manjšini sedaj pred seboj okoliščine, ki so ugodne bolj, kot so bile kadarkoli v zgodovini, je ocenil. " Zaveza politikov je, da bodo te ugodne okoliščine čimbolj izkoriščene in da bodo tudi pripadniki obeh narodnosti, Slovenci v Porabju in Madžari v Prekmurju, rasli, se razvijali, ščitili svoje pravice in utrjevali svojo narodnostno identiteto ob pomoči tako matičnih držav kot držav, v katerih živijo," je dejal Janša.

Madžarski premier je ob tem napovedal, da namerava Madžarska v prihodnosti povečati subvencije za različne narodne skupnosti. Slovencem v Porabju je obljubil trikrat daljši čas radijskega oddajanja in lažje financiranje dvojezičnih šol. " Na tem področju moramo storiti več," je dejal Gyurcsany.

Gospodarstvo med državama se krepi
Premiera sta spregovorila tudi o gospodarskem sodelovanju. Kot je dejal slovenski premier, obseg blagovne menjave med državama zadnja leta izjemno hitro narašča in kaže, da bo v letošnjem letu rast 30-odstotna. Ob tem je janša dodal, da Madžarska predstavlja drugo najpomembnejše tržišče za Luko Koper, ki je lani pretovorila rekordnen milijon ton blaga za madžarske potrebe. 

Za boljše gospodarsko sodelovanje med državama je bil danes ustanovljen tudi slovensko-madžarski poslovni svet, gospodarski minister Andrej Vizjak pa vidi precej novih priložnosti med državama na področju investicij, kakršna je bila med drugim današnji podpis pogodbe med TriGranitom, ki bo investiral okoli 220 milijonov evrov v izgradnjo novega potniškega centra v Ljubljani, in Holdingom Slovenskih železnic. Državi sta se še dogovorili , da bosta do leta 2010 povezali električno omrežje s 400-kilovatnim daljnovodom ter dokončali avtocestno povezavo.

Prvo delovno srečanje vlad obeh držav poteka na obeh straneh meje. © Bobo

 
Pomen madžarske narodnosti
Slovenskega premierja veseli tudi dejstvo, da so se ministrom dveh vlad pridružili predstavniki obeh manjšin, med njimi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jožef Hirnök in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Jožef Kocon. "Njihova navzočnost je eden od najočitnejših dokazov partnerskih odnosov med dvema državama," je dejal predsednik slovenske vlade, ki je govor končal z nekaj madžarskimi besedami.

Gyurcsany poudaril pomen zavezništva
Madžarski premier Gyurcsany, ki je uvodni pozdrav začel v slovenščini, pa je poudaril, da se obe državi učita, kako lahko kot članici EU uveljavita svoje pravice. Ob tem je izrazil prepričanje, da je v EU mogoče kaj doseči samo z zavezništvom. Izpostavil je, da vladi v Ljubljani in Budimpešti družijo dobri odnosi. Možnosti za sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko so po oceni Gyurcsanyja številne, izpostavil pa je promet, energetiko in varstvo okolja. 

Državi sta danes podpisali več dvostranskih sporazumov, položili so tudi temeljni kamen za gradnjo ceste med Gornjim Senikom in Verico, kjer živi slovenska manjšina. V Lendavi so odkrili spomenik Györgyju Kulcsarju , protestantskemu pridigarju, ki je tu živel v 16. stoletju.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.