Vodstvo RTV zaradi včerajšnjega poziva nad Marto Kos

Foto: RTV/Printscreen
Foto: RTV/Printscreen
Ocenili so, da je odločitev sodišča "povsem v nasprotju z dolgoletno prakso".
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je upravno sodišče ugodilo stranki Gibanje Svoboda in izdalo začasno odredbo, po kateri mora RTV Slovenija Gibanju Svoboda priznati status parlamentarne stranke, je stranka Gibanje Svoboda včeraj sodelovala v soočenju parlamentarnih strank na TV Slovenija. V studiu ni bilo Roberta Goloba, temveč je stališča o zunanji politiki zagovarjala Golobova svetovalka za zunanjo politiko, Marta Kos.

Ta je med soočenjem v imenu Gibanja Svoboda zahtevala odstop generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, "ker je ravnal podobno, kot je nekoč ravnala vlada ali še ravna, ko sprejema odloke, za katere ve, da so protiustavni, se postavlja nad zakon in računa, da ne bo pritožb, oziroma sodišča o tem ne bodo odločala. Zato se nam zdi, da takšen človek ne more voditi javnega servisa."

Sodišče je sicer ugotovilo, da je Grah Whatmough uporabil zelo ozko razlago sicer nedorečenih zakonskih podlag, v katerih ni natančno določenih kriterijev za nastop neparlamentarne stranke ter tako posegel v pravico do splošne in enake volilne pravice, ki jo narekuje Ustava. Grah Whatmough ni upošteval sodne prakse ustavnega sodišča.

V vodstvu RTV Slovenija pa so se odzvali na besede nekdanje veleposlanice Marte Kos in jih odločno obsodili. Zapisali so, da je programski prostor na RTVS "zlorabila za nedopusten in obsojanja vreden napad na neodvisnost in avtonomijo javnega zavoda".

"Njena zahteva po odstopu generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha ni napad le na vodstvo, pač pa na celotni javni zavod, vse njegove ustvarjalce in jasen poskus vplivanja na vsebino ter način poročanja javnega medija," so dodali.

Na RTV so sicer prisotna precejšnja razhajanja med novinarji in vodstvom, številni zaposleni so že večkrat izrazili proteste proti novemu vodstvu in opozorili na šikaniranje, pritiske in neznosne pogoje dela na javni televiziji. Ko so prejšnji mesec novinarji RTV Slovenija izrekali podporo kandidatoma za urednika informativnega programa, jih je velika večina podprla Mitjo Preka, nekdanjega urednika dopisništev, pa je generalni direktor Grah Whatmough za urednico kljub temu imenoval Jadranko Rebernik.   

Zdaj v vodstvu RTV poudarjajo, da je pristojnost razreševanja generalnega direktorja "izključno v rokah Programskega sveta RTV Slovenija" - predsednik tega sveta je Peter Gregorčič, ki je na Planet TV komentator v okviru predvolilne oddaje. 

Spomnili so tudi, da postopek o sodelovanju stranke Gibanja Svoboda na soočenjih na RTV Slovenija še ni pravnomočno končan, izdana je bila le začasna odredba. "Odločitev sodišča, ki jo vodstvo RTV Slovenija seveda spoštuje, je povsem v nasprotju z dolgoletno prakso," so 'ovrednotili' razsodbo in dodali, da je generalni direktor "sledil mnenju strokovne pravne pisarne RTV Slovenija".

"Vodstvo RTV Slovenija vse politične stranke tudi v tem razgretem predvolilnem obdobju znova poziva, naj javnega zavoda RTV Slovenija ne zlorabljajo za nabiranje političnih točk. Različna namigovanja in napovedi političnih strank, ki sodelujejo na volitvah, nakazujejo, da so interesi po političnem vplivanju in poseganju v delovanje RTV Slovenija veliki. Zato znova poudarjamo, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija," so sklenili.

dezurni@styria-media.si





 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 65

  • 23:18 8. April 2022.

    če neki desnakarji hočejo nehat plačevat položnice za rtv, jih pozivam, naj se spoprva kolturno zazrejo v vladna financiranja klera …

  • 23:15 8. April 2022.

    "Vodstvo RTV Slovenija odločno obsoja sinočnje dejanje predstavnice politične stranke Gibanje Svoboda Marte Kos. Njena zahteva po odstopu generalnega direktorja …

  • 21:08 8. April 2022.

    ⛔ JANŠIZMU ⛔ 24.4. vsi na volitve za svobodno Slovenijo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.