Slovenija
37936 ogledov

Novinarjem javne televizije zavrelo, to sporočajo

RTV SLO Saša Despot
Množica novinarjev zaposlenih na RTV Slovenija je opozorila na šikaniranje, pritiske in neznosne pogoje dela na javni televiziji, ki so v zadnjih tednih, od začetka vojne v Ukrajini dosegli dno. "RTV želijo izkoščičiti v še eno brezhrbtenično medijsko trobilo," opozarjajo novinarji.

"Zahtevamo popolno uredniško in novinarsko avtonomijo brez vsakršnih političnih pritiskov. Pričakujemo, da o morebitnih spremembah programa javne RTV odloča zgolj RTV in nikakor na pobudo ali v korist političnih strank in vplivnežev. Kot profesionalni novinarji ostro zavračamo vse pritiske in škodoželjne kritike. Pisci le-teh namreč namenoma sprevračajo pomene nekaterih komentarjev," je v uvodu povedal voditelj Dnevnika Saša Kranjc. 

Morali so prenašati Janšev shod, BBC namesto lastnega programa

Po tem, ko je programski svet sprejel novo shemo programa, po kateri so ukinjene in prestavljene številne ključne informativne oddaje z dolgo tradicijo. "Prvi program je TV Slovenija, vse bolj osiromašen, spored ne drži, odločitve o prenosih oddaj in shodov presenečajo ne le javnosti ampak tudi številne zaposlene. Oddaja na drugem programu TV Slovenija je ponovno zamaknjena, čeprav bi naj izšla takoj po koncu Olimpijskih iger v Pekingu." 

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Novinarji podprli enega kandidata, direktor imenoval drugega

Novinarji RTV Slovenija so konec minulega tedna izrekali podporo kandidatoma za urednika informativnega programa. Čeprav je Mitja Prek, nekdanji urednik dopisništev, prejel veliko večino glasov, je generalni direktor Andrej Grah Whatmough za urednico imenoval Jadranko Rebernik.   

Žaljivke, neprimerne opazke tudi iz lastne hiše

"Tudi ta odločitev generalnega direktorja kaže na to, kakšna je mera zaupanja. Odločitev pove več o generalnem direktorju kot kolektivu, ki dela oddaje. Vse to velja tudi za pritlehne kletne pritiske na račun kolegov in kolegic, zlasti kolegic v informativnem programu, ki so deležni vsakodnevnih žaljivk, neprimernih opazk. Tudi iz lastne hiše. Hvaležni smo, ker vidimo in menimo, da je stopnja podpore našemu delu bistveno večja kot takšne žalostne žaljivke, ki povedo vse o tistih, ki jih izrekajo in pišejo. Trudili se bomo še naprej," je dejal Igor E. Bergant. Novinarji zahtevajo, da se glede imenovanja Rebernikove opredeli še programski svet. 

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Politični pritiski, napadi, svarila

Voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič je opisala dogajanje pred zadnjo oddajo pretekli četrtek, v kateri je bilo govora o odzivu slovenske politike na ukrajinsko krizo. "Dan pred oddajo smo bili deležni političnega napada, na dan oddaje so se pojavljala svarila znotraj hiše tako glede koncepta oddaje, gostov in vodenja," opisuje Žnidaršičeva. "Vmešala se je politika s pogojevanjem gostov in sam premier, ki nas je označil za proruske ekstremiste, še dan prej smo bili britanski fašisti in sramota." 

Erika Žnidaršič: "Vključene so naše družine"

Žnidaršičeva poudarja, da se vse šikaniranje, ki so ga deležni novinarji na TVS, dogaja samo zato, ker poročajo kritično in ne po pričakovanjih vladajoče politične opcije. Spomnila je na poskus političnega vmešavanja v času leve vlade, ki pa je bil, kot poudarja Žnidaršičeva, neprimerljiv s tem, kar se dogaja zdaj. "Zdaj je to brutalno, na osebni ravni, laži, vključene so naše družine. Šlo je čez vse meje," pravi voditeljica. 

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Naloga novinarstva je kritika družbe in aktualne oblasti. Vse, kar je drugo, podpora oblasti ni novinarstvo, ampak propaganda. Ne bomo dovolili, da bi ta medijska hiša kljub vsem pomanjkljivostim postala orodje politične propagande neke stranke. Še naprej bomo delali v javnem interesu," Erika Žnidaršič, voditeljica Tarče. 

 

"Ko enkrat stopiš na kriva pota, nikoli ne veš, kje se bo končalo."

Marcel Štefančič, voditelj oddaje Studio City ocenjuje, da se na javni televiziji dogajajo zelo podobni pritiski in cenzura, kot jo izvajata nad mediji ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski predsednik Viktor Orban. "V času, ko obsojamo avtokrata, ki je napadel Ukrajino, je treba kar najodločneje obsoditi avtokracijo, ko je napadla nacinalko," poziva Štefančič.
"Na javni televiziji se je začelo z umikom vodstva, urednikov, kmalu je sledila sprememba programske sheme. Do predvajanja programa BBC in nespoštovanja publike ter do neolikanosti do kolegov in zapravljanja časa na predvolilnem shodu je bil samo korak. Ko enkrat stopiš na kriva pota, nikoli ne veš, kje se bo končalo."

Protest zaradi nesposobnih in neutemeljenih kritik Ukoma, ki ga vodi Uroš Urbanija

"Izražamo ogorčenost in protest zaradi nespodobnih, neutemeljenih in nestrokovnih kritik, napadov in očitkov, ki jih vladni urad za komuniciranje objavlja v svojih kvazi analizah in jih slišimo celo v razpravah programskih svetnikov. Eden od svetnikov hoče, da novinarji na zborovanju vidimo več tisoč glavo množico, ki je ni bilo. Celo naše gestikuliranje med poročanjem jim ni všeč. Beremo neresnične, žaljive trditve, da nismo sposobni spremljati dogajanja doma in po svetu. Vodstvo se v takih primerih mora odzvati, zaščititi zaposlene in preprečiti rušenje ugleda RTV," je dejala radijska novinarka Tatjana Pirc. 

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"RTV želijo izkoščičiti v še eno brezhrbtenično medijsko trobilo"

"Naša dolžnost je, da se upremo dezinformacijam, lažem, poskusom cenzure in pritiskom, s katerim želijo politika, njeni sluge in sateliti spremeniti novinarje v nekritične strankarske propagandiste in malikovalce oblastnikov. RTV želijo izkoščičiti v še eno brezhrbtenično medijsko trobilo," pravi Pirčeva. 

Pritiski na novinarje tudi na MMC

Ksenja Tratnik iz uredništva MMC je poudarila, da tudi v njihovi redakciji čutijo politični pritisk. "Pritiski so usmerjeni v novinarje in področno urednico. To počnejo nekateri programski svetniki in nekateri posamezni predstavniki vlade. Direktor vladnega urada za komuniciranje je v javnem pismu širil laži ob objavljeni vsebini na našem portalu, žalil je avtorje prispevka in zahteval ukrepanje vodstva. Vodstvo se na naš poziv k zaščiti novinarske avtonomije ni odzvalo."

"Prav tako je generalni direktor mimo vednosti vseh deležnikov potihoma spremenil izvedbeni akt MMC in določil, da urednika uredništva imenuje le odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija. Izključili so radijske kolege in vzpostavili stanje, ki ga na MMC nikoli ni bilo. To potezo razumemo kot lajšanje možnosti za zamenjavo urednice uredništva. Ob tem se soočamo z občutnim kadrovskim pomanjkanjem, pri čemer pri vodstvu nismo naleteli na posluh. To početje se nam zdi načrtno podhranjevanje našega kolektiva spletnih novinarjev. Naša edina možnost je, da ta dejanja javno izpostavimo," še dodaja Trtnikova. 

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

BBC na drugem programu: omalovažujoče in nespoštljivo do lastnih ustvarjalcev

"Odločitev vodstva RTV Slovenija, da v programski pas med 20. in 22. uro na drugi program uvrsti simultano prevajanje tujega novinarska kanala, je omalovažujoča in nespoštljiva do lastnih ustvarjalcev, hkrati pa podcenjujoča in neprofesionalna do gledalcev in plačnikov RTV-prispevka. Nad dogajanjem nismo presenečeni, saj razgradnjo RTV zaskrbljeno opazujemo že daljši čas. Ukinitev jutranjih poročil oziroma preureditev v netelevizičen in negledljiv format ter ukinitev drugih oddaj informativnega programa so simptom širše težave, ki v resnici presega informativni program in TV Slovenija. Neobstoj vizije, diletantizem in nestrokovno vodenje zaznavamo že dlje časa," je dejal režiser Aljaž Bastič, ki poudarja, da so režiserji vse bolj odrinjeni na rob odločanja, ustvarjanja in kreiranja oddaj.

"Prenosi tujejezičnega programa so problematični, ker gre za podcenjevanje in nezaupnico lastnim sposobnim in profesionalnim sodelavcem. Gre za signal šibkosti, sindrom majhnosti v širšem družbenopolitičnem kontekstu. Način poročanja in vsebine informativnega programa sta ena najpomembnejših stebrov suverenosti medija. Ocenjujemo, da je bila odločitev odgovornih za dveurne prenose tujega televizijskega programa nestrokovna, sramotna in ponižujoča za vse ustvarjalce na RTV Slovenija," je še povedal Bastič. 

Komentarjev 66
  • mirror 00:03 08.marec 2022.

    Znano dejstvo je, da vas je na RTV Slo 3/4 preveč zaposlenih.

  • mina6 22:30 07.marec 2022.

    Rdeči agitprop jokcajo, ko se od njih zahteva uravnoteženo in objektivno delo...

  • Feferon 21:28 07.marec 2022.

    Primerjajte poročanje Karmen Švegel iz Ukrajine s poročanjem Nataše Markovič. Poroča kot mrtva riba ta druga.