Slovenija
44106 ogledov

Golobova stranka na soočenju presenetila s to zahtevo

Marta Kos Anže Petkovšek Marta Kos
Na soočenju parlamentarnih strank, na katerem prvič sodeluje Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ni ne predstavnika SDS, niti predstavnika NSi.

Po tem, ko je upravno sodišče ugodilo stranki Gibanje Svoboda in izdalo začasno odredbo, po kateri mora RTV Slovenija Gibanju Svoboda priznati status parlamentarne stranke, stranka Gibanje Svoboda že nocoj sodeluje v soočenju parlamentarnih strank na TV Slovenija. V studiu ni Roberta Goloba, pač pa stališča o zunanji politiki zagovarja Golobova svetovalka za zunanjo politiko, Marta Kos, ki je med soočenjem v imenu Gibanja Svoboda zahtevala odstop generalnega direktorja RTV, "ker je ravnal podobno, kot je nekoč ravnala vlada ali še ravna, ko sprejema odloke, za katere ve, da so protiustavni, se postavlja nad zakon in računa, da ne bo pritožb, oziroma sodišča o tem ne bodo odločala. Zato se nam zdi, da takšen človek ne more voditi javnega servisa."

Voditelj oddaje Igor Pirkovič je ocenil, da gre za zlorabo programskega časa in pritisk na rtv Slovenija in Kosovo obtožil politikantsva. 

Intervju z Marto Kos lahko preberete tukaj:

Na soočenju na temo zunanje politike in varnostnih vprašanj sodeluje druga skupina parlamentarnih strank. V studiu so poleg Marte Kos še Ernest Petrič, Povežimo Slovenijo,  Aleksandra Pivec, Naša dežela, Bojan Potočnik, DeSUS, Zmago Jelinčič Plemeniti, SNS in Nik Prebil, LMŠ. 

Marta Kos popravila Pirkoviča

Pirkovičevo prvo vprašanje je bilo, kaj predstavnikom političnih strank simbolno pomeni slovenska zastava, ki, kot je poudaril Pirkovič, danes vihra na veleposlaništvu Slovenije v Kijevu, vendar ga je Marta Kos seznanila z informacijo, da so morali zastavo v Kijevu zaradi varnostnih razlogov ponovno sneti. Gre za to, da slovenska zastava spominja na rusko. 

Sicer pa so predstavniki seveda enotno odgovorili, da je zastava zanje simbol slovenstva, državnosti, neodvisnosti, patriotizma, ponosa. 

Pivčeva v nasprotju z Janšo

Aleksandra Pivec, Naša dežela, meni, da Slovenijo vojna v Ukrajini še zavezuje k upoštevanju trdnost EU in skupnim dogovorom. Gre za nasprotno stališče temu, kar izvaja vlada, ko je premier Janez Janša v Kijev potoval brez mandata EU. 

Potočnik iz DeSUS je poudaril, da je prva žrtev vsake vojne resnica, da imamo podatke iz medijev, ne poznamo razlogov, zakaj je do vojne v Ukrajini prišlo. Podobno razmišlja Jelinčič Plemeniti, SNS, ki je opozoril na osem let trajajoče ukrajinsko bombardiranje Donecka in Luganska.

Kos: Vlada je samovoljno odpoklicala veleposlanika v Rusiji

Marta Kos, Gibanje Svoboda, je poudarila, da je vprašanje varnosti tudi vprašanje, ali bomo Sloveniji uspeli zagotoviti energetsko, prehransko in digitalno varnost. Kosova je opozorila, da se je vlada samovoljno, brez posvetovanja s parlamentom, odločila odpoklicati slovenskega veleposlanika v Rusiji in tja poslala kulturnega atašeja. "Opozarjam na to, kar je že prej dejal doktor Petrič, v prihodnosti se bomo morali pogovarjati tudi z Rusijo, evropske varnosti ali nove varnostne strukture brez Rusije ne bo," je dejala Kosova. 

 "Ne morem reči, da je obisk napačen," je obisk Janeza Janše v Kijevu ocenil Nik Prebil (LMŠ) in hkrati opozoril, da zunanjo politiko v Sloveniji določa državni zbor, z obiskom pa v parlamentu niso bili seznanjeni, kar je protizakonito. "Ta obisk predsednika vlade Janše in napotitev odpravnika poslov v Kijev je samo še en dokaz, da ne želi slediti politiki EU-ja," je dejal Prebil in se vprašal, kaj je ta obisk, razen ogrožanja življenj, prinesel. 

Ernest Petrič Povežimo Slovenijo je glede obiska Janše v Kijevu menil, da ima vsaka stvar lahko tudi samopromocijski učinek, da pa "gospodom v Bruslju, dal signal, da meditiranje in razpravljanje ni dovolj." Ukrajina je bila takrat po Petrovičevih besedah na razpotju, ali naj obesi belo zastavo ali ne. "Za marsikoga v studiu bi bilo to zelo dobro, odlično, saj ne bi imeli energetskih težav," je bil ciničen Petrič. "Ampak, ali nas moralni vidik prav nič ne zanima? Ali želimo živeti v bodoči družbi v mednarodnih odnosih, kjer, če bo agresija uspešno izvedena, bo vse v redu in bomo sprejeli rezultate?" je govoril Petrič.

"V tem trenutku bi Slovenija morala imeti veleposlanika v Moskvi"

Marta Kos, Gibanje Svoboda, se ni strinjala s Pirkovičem, da je politika enotna glede beguncev. "Politika je enotna glede beguncev iz Ukrajine, ko pa gre za begunce iz Sirije in Afganistana, jih pa naša vlada ne mara," je dejala in spomnila na sramotni tvit vlade. Meni tudi, da bi naša vlada lahko bila glede beguncev v Ukrajini bolj proaktivna in bi v Ukrajino poslala avtobuse in begunce pripeljala neposredno sem. 
Bojan Potočnik, DeSUS, se je kot nekdanji diplomat vprašal, kakšne so dejanske naloge odpravnika poslov slovenskega veleposlaništva, ki ga je v Kijev poslal Janša. Nenavadno se mu tudi zdi, da Slovenija v tem trenutku nima veleposlanika v Moskvi.  "Tam bi moral biti za vsako ceno, zdaj je trenutek, pa bi ga ravno zdaj morala imeti. Ne razumem zakaj ne bi naša delegacija šla tja in se pogovoriti tudi z rusko stranjo in najti neko alternativo."

Težko je graditi zunanjo podobo, če jo ruši premier sam

Marta Kos, Gibanje Svoboda, je na vprašanje Pirkoviča, kako komentira zgodbe s katerimi so v tujini blatili Slovenijo, kot je npr. zapis Blaža Zgage v mediju Politico, spomnila na pisma premierja Janše o slovenskem pravosodju ter tvitih,v katerem je čestital poražencu volitev v ZDA. "Umazano perilo perejo politiki, novinarji opravljajo svoje delo, če ugotovijo, da v državi nekaj ni v redu, imajo vso pravico, da o tem poročajo," je dejala Kosova. 

Tudi Nik Prebil, LMŠ, meni, da dejanja predsednika vlade Slovenijo odmikajo od zunanje politike, ki se je krojila 30 let. Izpostavil je približevanje državam, ki se odmikajo od temeljnih vrednot EU, kot so vladavina prava, svoboda medijev, izražanja … Temu se Slovenija pod tem vodstvom odmika. "Twitter diplomacija ni diplomacija," je dejal Prebil in spomnil na številne fiaske. "Naš predsednik vlade je predsednika ZDA, po tem, ko je bil že izvoljen, označil za najšibkejšega predsednika v zgodovini ZDA."

 

Komentarjev 66
  • Avatar Leon
    Leon 14:33 08.april 2022.

    Zdravniki zavračajo izdajanje potrdil bolnikom za glasovanje od doma ! ! ! https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/zdravniki-bolnim-onemogocajo-uresnicevanje-volilne-pravice/

  • Dusan12 13:21 08.april 2022.

    Marko Kos in Marta Koprivec, zalotena pod stojnico SD sredi Ljubljane sta v strastnem objemu gledala žleb, kjer je sedel Golob, z slamico v kljunu. Povzeto po nepreverjeno si.

  • jezero 11:25 08.april 2022.

    Pirkovič? Še dva stavka ne more ( ne zna) povezati v logično celoto!