Vrhnika: Eni za, eni proti migrantom

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Na Vrhniki je to popoldne okrog 150 ljudi izražalo nasprotovanje namestitvi migrantov v stari vrhniški vojašnici. Shoda se udeležuje tudi vrhniški župan. Hkrati je čez cesto potekal tudi zbor tistih, ki sprejemu migrantov ne nasprotujejo.
Oglej si celoten članek

Kot pravi župan Vrhnike Stojan Jakin, z migranti sicer nimajo nobenih težav, kljub temu pa domačine skrbi, saj sta poleg centra, kjer so nameščeni migranti, tudi šola in vrtec s skupaj 850 otroci.

Za varnost je po zagotovilih župana sicer poskrbljeno. "V samem centru je šest policistov, ki nadzirajo odhode in prihode. Okoli centra se vseskozi giblje ena policijska patrulja s psom, dogajanje pa občasno nadzira tudi patrulja vrhniške policije. En policist in komunalna redarka redno nadzirata tudi peš poti, na katerih se zadržujejo otroci," je dejal.

Z vodstvom migrantskega centra so se po besedah župana tudi dogovorili, da v kritičnih urah, ko otroci prihajajo in odhajajo iz vrtca, migrantom dajejo obroke hrane, da bi se v tistem času bolj zadrževali v centru.

Župana moti, da imajo samo na Vrhniki migranti možnost izhoda, zato je od države zahteval, da je center, če že mora biti na Vrhniki, zaprtega tipa. V stari vojašnici je po njegovih besedah prostora za 840 migrantov, vendar je to po njegovi oceni odločno preveč. Zato je od države zahteval, da je lahko migrantov največ 150, za kar je tudi dobil zagotovila, da številka ne bo presežena. "To je po mnenju policije še varnostno obvladljivo, več pa ne," je dejal.

V stari vrhniški vojašnici je sicer trenutno nameščenih 133 migrantov, pri čemer gre v celoti za družine. Župan je dejal, da z njimi ni nobenih težav, "se pa čuti, da gre za povsem drugačno kulturo".

Foto: Anže Petkovšek shod

Zbor v podporo migrantom

Shoda se je udeležilo tudi nekaj tistih, ki nastanitvi migrantov na Vrhniki ne nasprotujejo. S transparentom Žice so za ovčice so sporočali, da jih begunci ne motijo. Po naši oceni se jih je zbralo kakih 40. 

Foto: Anže Petkovšek shod ZA

Foto: Anže Petkovšek shod

 

 

 

 

 

 

 

Do zdaj so svoje nasprotovanje namestitvi migrantov v njihovo bližino izrazili prebivalci Kranja in prebivalci Logatca, za jutri pa sta napovedana tudi dva shoda v Ljubljani. Eden proti namestitvi migrantov v Samski dom na Kotnikovi, drugi pa v podporo namestitvi.

Foto: Anže Petkovšek shod za

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 16:36 27. Februar 2016.

    Ksenofobi naj si namontirajo nova moda in faluse, saj je njihova osebna oprema očitno premajhna da se tako bojijo migrantov.

  • 11:16 27. Februar 2016.

    Vazen je kontekst zastav. Če so zastave na državni praznik ali na športnem dogodku ali na protestih proti oblasti je …

  • 09:06 27. Februar 2016.

    Le pet črk, pa tako velika pravopisna napaka. (ne)Znanje in (ne)razgledanost sta največjinrak rani podalpske skupnosti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.