Slovenija
21 ogledov

Vrhnika: Eni za, eni proti migrantom

shod proti Anže Petkovšek
Na Vrhniki je to popoldne okrog 150 ljudi izražalo nasprotovanje namestitvi migrantov v stari vrhniški vojašnici. Shoda se udeležuje tudi vrhniški župan. Hkrati je čez cesto potekal tudi zbor tistih, ki sprejemu migrantov ne nasprotujejo.

Kot pravi župan Vrhnike Stojan Jakin, z migranti sicer nimajo nobenih težav, kljub temu pa domačine skrbi, saj sta poleg centra, kjer so nameščeni migranti, tudi šola in vrtec s skupaj 850 otroci.

Za varnost je po zagotovilih župana sicer poskrbljeno. "V samem centru je šest policistov, ki nadzirajo odhode in prihode. Okoli centra se vseskozi giblje ena policijska patrulja s psom, dogajanje pa občasno nadzira tudi patrulja vrhniške policije. En policist in komunalna redarka redno nadzirata tudi peš poti, na katerih se zadržujejo otroci," je dejal.

Z vodstvom migrantskega centra so se po besedah župana tudi dogovorili, da v kritičnih urah, ko otroci prihajajo in odhajajo iz vrtca, migrantom dajejo obroke hrane, da bi se v tistem času bolj zadrževali v centru.

Župana moti, da imajo samo na Vrhniki migranti možnost izhoda, zato je od države zahteval, da je center, če že mora biti na Vrhniki, zaprtega tipa. V stari vojašnici je po njegovih besedah prostora za 840 migrantov, vendar je to po njegovi oceni odločno preveč. Zato je od države zahteval, da je lahko migrantov največ 150, za kar je tudi dobil zagotovila, da številka ne bo presežena. "To je po mnenju policije še varnostno obvladljivo, več pa ne," je dejal.

V stari vrhniški vojašnici je sicer trenutno nameščenih 133 migrantov, pri čemer gre v celoti za družine. Župan je dejal, da z njimi ni nobenih težav, "se pa čuti, da gre za povsem drugačno kulturo".

shod  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zbor v podporo migrantom

Shoda se je udeležilo tudi nekaj tistih, ki nastanitvi migrantov na Vrhniki ne nasprotujejo. S transparentom Žice so za ovčice so sporočali, da jih begunci ne motijo. Po naši oceni se jih je zbralo kakih 40. 

shod ZA | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

shod | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

 

 

 

 

 

 

Do zdaj so svoje nasprotovanje namestitvi migrantov v njihovo bližino izrazili prebivalci Kranja in prebivalci Logatca, za jutri pa sta napovedana tudi dva shoda v Ljubljani. Eden proti namestitvi migrantov v Samski dom na Kotnikovi, drugi pa v podporo namestitvi.

shod za | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 17
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 16:36 27.februar 2016.

    Ksenofobi naj si namontirajo nova moda in faluse, saj je njihova osebna oprema očitno premajhna da se tako bojijo migrantov.

  • jakec1575 11:16 27.februar 2016.

    Vazen je kontekst zastav. Če so zastave na državni praznik ali na športnem dogodku ali na protestih proti oblasti je to eno. če so državne zastave na protestih z nestrinjanjem je to drugo in če so državne zastavne v povezavi ...prikaži več s sovražnim govorom in odkrito segregacijo je to tretje. Ampak vidim, da ne ločiš teh pojmov.

  • stanekos 09:06 27.februar 2016.

    Le pet črk, pa tako velika pravopisna napaka. (ne)Znanje in (ne)razgledanost sta največjinrak rani podalpske skupnosti.