Kaj je po novem dovoljeno in kdaj greste lahko v trgovino

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada je sprostila nekatere ukrepe, še vedno pa ostaja prepovedano ponujanje nekaterih storitev.
Oglej si celoten članek

Umirjanje epidemiološke situacije je bilo povod za nadaljnje sproščanje ukrepov, ki jih je pred tem sprejela vlada za nadzorovanje epidemije covida-19 v Sloveniji. Na včerajšnji seji je vlada tako z 18. majem 2020 ponovno omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma.

Kljub sproščanju ukrepov morajo ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanje epidemije. Ponujanje in prodajanje blaga in storitev je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki in v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Navodila so objavljena na spletni strani NIJZ. Pri vseh navodilih gre za spoštovanje enakih splošnih ukrepov, že obstoječa in objavljena priporočila pa se lahko smiselno uporabljajo tudi širše.

Koronavirus To so novi sklepi vlade glede sproščanja ukrepov

Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili ostaja od najmanj 8. do vsaj 18. ure. To ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur. Ti lahko obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo, pri čemer upoštevajo, da so prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte. 

V prodajalnah bodo tako od ponedeljka dalje vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni, kar pomeni, da prvi dve uri obratovanja prodajaln ne bosta več rezervirani za rizične skupine. 

Po novem bodo v gostinskih lokalih lahko stregli tudi v notranjosti objektov.

Še naprej pa ostaja prepovedano ponujanje naslednjih storitev:
- nastanitvenih obratov nad 30 sob, 
- nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
- wellness in fitness centrov,
- bazenov in vodnih aktivnosti,
- diskotek in nočnih klubov.

Prav tako še vedno ostaja v veljavi odlok, ki prepoveduje gibanje in zbiranje na javnih krajih, kar vključuje tudi individualno ali družinsko poležavanje na plaži. Vlada naj bi sicer razmišljala o tem, da bi dovolila zbiranje do 50 ljudi. 

Razkuževanje večstanovanjskih stavb ni več obvezno

Na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 ukrep razkuževanja večstanovanjskih stavb ni več potreben, kljub temu pa je potrebno redno čiščenje skupnih prostorov. Vlada je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo omenjeno čiščenje. Priporočila je pripravil NIJZ in bodo objavljena na njihovi spletni strani. Odlok začne veljati danes

Foto: Saša Despot Waldorfska šola Ljubljana

Šole odpirajo vrata

Vlada je potrdila, da se v šole vračajo učenke in učenci 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter tisti učenci od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, učenke in učenci 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom, ter dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednje šole ter posamezniki, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit ter dijaki od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči. Medtem ko se učenci prve triade vračajo v šolske klopi v ponedeljek, bodo učenci 9. razreda spet v šolskih klopeh teden kasneje. 

Dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih

S 23. majem 2020 začne veljati odlok, ki dovoljuje izvajanje vseh športnih tekmovanj do vključno državne ravni v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem. Dovoljena bo tudi športna vadba v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Proces športne vadbe je dovoljen tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. V zvezi z javno veljavnimi programi usposabljanj bo omogočena izvedba predavanj, vezana na praktične vsebine in izpite.

Podaljšali veljavnost vozniških dovoljenj

Z 18. majem 2020 se omogočijo nekatere dejavnosti, ki jih opravljajo avtošole. Tako bo od ponedeljka spet mogoče usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanje programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo in programa izobraževanja ter dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo. Izvajala se bodo tudi usposabljanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil, usposabljanja za delo s traktorjem in med drugim tudi usposabljanja učiteljev vožnje, predpisov in strokovnih vodij šol vožnje. 

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca 2020 do 17. maja 2020, se podaljša do 30. junija 2020. Prav tako se do 30. junija 2020 podaljša veljavnost izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi prepovedi potečejo od 21. marca 2020 do 17. maja 2020.

Nadaljujejo se pripravništva zdravstvenih delavcev

Vlada je izdala tudi Odlok o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v času epidemije COVID-19. Z njim se za čas epidemije določa način izvajanja pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na področju zdravstvene dejavnosti, z izjemo za zdravnike in doktorje dentalne medicine. S tem preneha veljati Odlok o razporejanju zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev – pripravnikov na področju zdravstvene dejavnosti.

Zadnji korak za operativno izvedbo poroštva

Vlada je sprejela tudi uredbi, ki podrobneje urejata poroštvo države za obveznosti kreditojemalcev. Določa se rok, do katerega se šteje, da Republika Slovenija prevzema poroštveno obveznost, to je, najkasneje do 31. decembra 2020, rok, do katerega se kreditojemalec ne sme šteti za podjetje v težavah in rok, do katerega velja poroštvo Republike Slovenije. Določata se tudi pogoja, ob izpolnitvi katerih se poroštvo Republike Slovenije šteje za dopustno. Uredba o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 ureja podrobnejša vsebinska in postopkovna pravila, ki se nanašajo predvsem na ravnanja SID banke, ki jo država med drugim pooblašča da v njenem imenu in za njen račun opravlja vse posle v zvezi z unovčevanjem poroštev, spremljanjem in izvedbo vseh potrebnih ukrepov za uveljavljanje regresnih terjatev, ter da po plačilu poroštva preveri izpolnjevanje pogojev po tem zakonu, na podlagi katerih je banka odobrila kredit. 

Potrjeno Vlada sprejela pravila glede državnih poroštev za kredite

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 01:06 15. Maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • 12:57 14. Maj 2020.

    Zapreti trgovine ob nedeljah!!! Dokazano zmoremo! Pustite trgovkam nedelje! Ste še ljudje ali kaj ste?! Ne potrebujete trgovin ob nedeljah. …

  • 11:36 14. Maj 2020.

    končno pameten odlok, o ukinjanju odloka o razkuževanju blokov.. Le kdo ga je predlagal, se z njim okoristil..??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.