Slovenija
2138 ogledov

Vlada sprejela pravila glede državnih poroštev za kredite

Denar, evro Profimedia
Vlada sprejela uredbi, ki opredeljujeta pravila za državna poroštva za bančne kredite.

Vlada je sprejela uredbi o izvajanju ukrepa poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije koronavirusa in po zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

"Sprejem obeh uredb je še zadnji potrebni korak za operativno izvedbo poroštva v procesu sprejemanja protikriznih ukrepov iz prvih dveh paketov, ki so retroaktivni in veljajo za celotno obdobje od razglasitve epidemije," je zapisano na spletni strani vlade. Dodajajo, da je Ministrstvo za finance zato banke pred časom pozvalo k zagotavljanju likvidnosti gospodarstvu, saj bo državno poroštvo veljalo tudi za kredite, odobrene v zadnjih dveh mesecih.

S sprejetima uredbama se podrobneje določajo pravila v zvezi z omejitvami poroštva, z unovčevanjem in izterjavo poroštva, z roki, dokumentacijo, poročanjem, obsegom in načinom izvajanja pooblastila SID banki ter z nadomestilom za njegovo izvajanje, še pojasnjujejo.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek o odpiranju nastanitvenih obratov

Z uredbo o izvajanju 65. člena zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic, ki govori o poroštvih, se določa rok, do katerega se šteje, da država prevzema poroštveno obveznost, to je najkasneje do 31. decembra 2020. Določa se rok, do katerega se kreditojemalec ne sme šteti za podjetje v težavah, in rok, do katerega velja poroštvo. Določata se tudi pogoja, ob izpolnitvi katerih se poroštvo šteje za dopustno.

Uredba o izvajanju ukrepa poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije koronavirusa pa ureja podrobnejša vsebinska in postopkovna pravila, ki se nanašajo predvsem na ravnanja SID banke.

To država med drugim pooblašča, da v njenem imenu in za njen račun opravlja vse posle v zvezi z unovčevanjem poroštev, spremljanjem in izvedbo vseh potrebnih ukrepov za uveljavljanje regresnih terjatev ter da po plačilu poroštva preveri izpolnjevanje pogojev po tem zakonu, na podlagi katerih je banka odobrila kredit. Predvideno je, da se višina nadomestila SID banki za izvajanje teh poslov podrobneje uredi v pogodbi med državo in SID banko.

Janez Janša Koronavirus Slovenija To so novi sklepi vlade glede sproščanja ukrepov

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Sinberella
    Sinberella 01:20 14.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- –– B­r­ed­h­ot­.­C­om