Slovenija
1475 ogledov

Počivalšek o odpiranju nastanitvenih obratov

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Vlada bo v petek obravnavala tretji paket ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Vlada bo v petek obravnavala predlog tretjega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki močno čuti posledice epidemije novega koronavirusa, je danes napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Med drugim naj bi z ukrepi priskočili na pomoč turizmu. Počivalšek možnosti za prvo odpiranje nastanitvenih obratov še naprej vidi v prihodnjih dneh.

Ob robu obiska v Kobilarni Lipica je v izjavi za medije poudaril, da bo tretji protikoronski paket naslovil panoge, katerih situacije vlada s prvima dvema paketoma ni uspela zadovoljivo rešiti. Med njimi je tudi turizem.

Hrvaška plaža Pred potjo Svet Hrvati: Pošljite mejl na ta naslov, če želite hitreje v državo

Odprtje "v nekaj dneh"

Glede odpiranja nastanitvenih zmogljivosti je ponovil, da bi lahko "v nekaj dneh" odprli manjše nastanitvene obrate, torej tiste z največ 30 posteljami. V začetku tedna so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za STA že pojasnili, da se odpiranje pričakuje med 15. majem in 1. junijem.

Za drugi del, torej večje nastanitve oz. hotele, pa se zaključuje priprava navodil za delovanje v spremenjenih razmerah, je pojasnil minister. V ospredju bo ohranjanje zdravja.

avstrija policist Svet Avstrija odpira dodatne mejne prehode s Slovenijo

Navodila sicer pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki pa je pri tem tesno sodeloval s turističnim gospodarstvom, tudi v okviru delovne skupine pod okriljem ministrstva. "Smernice in standarde bo NIJZ objavil takoj po tem, ko bo objavljen popravljen odlok vlade," pojasnjujejo na ministrstvu.

Čim prej do dogovora o odpiranju mej

Počivalšek je ob tem ponovil tudi, da "ekonomije turizma brez odprtih meja ni". Slovenski turizem je namreč več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov, izredno pomemben je bil in bo tudi v prihodnje zanj italijanski trg. "Zato je pomembno čim prej priti do dogovora, kako bomo odprli meje," je povedal minister.

Sam je v luči izboljševanja razmer v regiji zmerno optimističen, da bi se z vprašanjem načina in časovnice odpiranja meja lahko začeli pogovarjati "v prihodnjih dneh", izpostavil je tudi danes objavljene smernice Evropske komisije na to temo. Znova pa je poudaril, da bo vse odvisno od epidemiološke slike tako pri nas kot v tujini.

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust Svet Tako bo s potovanji po koroni

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:40 13.maj 2020.

    Omenjeni zame zaradi retorike in očitnega skromnega IQ-ja ni primeren da karkoli omenja ali sporoča, ostalega ne bom niti navajal.. Če hoče vlada, oz. Janez biti še kakšen mesec v sedlu naj te "konje" odstavi, sicer bomo MI narod, odstavili ...prikaži več vse v paketu...To ni grožnja, ampak dobronamerni nasvet, ker sem mnenja, da v tem trenutku ne rabimo nekih političnih menjav..Pa ne zato, ker bi ta vlada kot se ji naivno pravi, delala dobro, ampak ker si brezvladja v teh trenutkih ne moremo privoščiti...