Svet
246 ogledov

Tako bo s potovanji po koroni

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust
Bruselj je predstavil smernice za oživljanje turizma. Govora je bilo tudi o "koronskem" ali "imunskem" potnem listu.

Evropska komisija je predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Rdeča nit je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom.

Namen teh smernic je, da dobijo ljudje priložnost za počitek, sprostitev in svež zrak. Takoj ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale, ljudje morajo imeti priložnost, da se srečajo s prijatelji in družino v svoji državi ali čez mejo, pri čemer pa je treba zagotoviti ustrezno varnost, poudarjajo v komisiji.

Ključen cilj tega svežnja je tudi pomagati turizmu pri okrevanju od pandemije in zagotoviti, da bo Evropa še naprej glavna turistična destinacija, še izpostavljajo v Bruslju.

Ključno preprečiti sveže izbruhe

Sveženj vključuje krovno strategijo za okrevanje turizma v tem letu in dolgoročneje, skupen pristop k usklajenemu in postopnemu odpravljanju omejitev na notranjih mejah EU, nabor možnosti pri ponovnem vzpostavljanju potniškega prometa ob zagotavljanju varnosti potnikov in osebja, nov pakt med potrošniki in turistično industrijo na temelju privlačnih vavčerjev kot alternativi povrnitvi stroškov ter merila za obnovitev turističnih storitev z uvedbo zdravstvenih protokolov v hotelih in restavracijah.

Rdeča nit vseh teh smernic je, da je treba pri ukrepanju upoštevati epidemiološki razvoj in načelo sorazmernosti, se tesno usklajevati in se izogniti vsakršni diskriminaciji, ki ni povezana z virusom. Ključno je, da se prepreči sveže izbruhe oziroma da se čim učinkoviteje omeji nove izbruhe.

V komisiji izpostavljajo merilo primerljivosti položaja pri odločanju o odpravljanju omejitev. Če imata dve državi primerljiv epidemiološki razvoj in uvedene primerljive ukrepe za ohranjanje družbene razdalje, potem ni ovir za odpravo omejitev. V tem kontekstu v komisiji niso naklonjeni ukrepu karantene.

Pripravljajo interaktivni zemljevid

Veliko je bilo v minulih dneh govora o "koronskem" ali "imunskem" potnem listu, vendar v komisiji to možnost zavračajo. Opozarjajo namreč na nezanesljivost dostopnih informacij o imunosti v povezavi s covidom-19 in na možnost, da bi se ljudje poskušali namerno okužiti, da bi pridobili tak potni list.

Komisija pripravlja interaktivni zemljevid, ki naj bi turistom in popotnikom pomagal pri načrtovanju potovanj s svežimi informacijami o epidemiološkem položaju in veljavnih ukrepih. Ta zemljevid naj bi bil na voljo pred začetkom poletne sezone.

Smernice temeljijo na evropskem načrtu za postopno odpravljanje ukrepov za zajezitev virusa, sprejetem sredi aprila. Ta opredeljuje tri ključna merila za začetek opuščanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.

Turizem prispeva okoli deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) EU ter neposredno ali posredno več kot 27 milijonov delovnih mest. Zaradi pandemije bi lahko turistični ekosistem po ocenah komisije izgubil najmanj 50 odstotkov prometa v tem letu, pri čemer se največ težav pričakuje na jugu Evrope.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.