Slovenija
30898 ogledov

To so novi sklepi vlade glede sproščanja ukrepov

Janez Janša Vlada RS Janez Janša
Pravkar se pogovarjajo o sproščanju fitnesov, jasno pa je že, da se bodo šole v ponedeljek odprle.

Na Brdu pri Kranju se je ob 17. uri začela seja vlade, ki še poteka, a nekateri sklepi so že znani.

"Vlada je sprejela načelno odločitev, da se aktivriajo tako vrtci, kot šole," je med sejo vlade za nacionalno televizijo povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "V osnovnih šolah se odpira prva trijada, odpirajo se poklicne šole in dijaški domovi."

Simona Kustec Lipicer Koronavirus Slovenija Šolska ministrica odgovarja na vprašanja šolarjev

Odprte bodo vse trgovine

Po besedah Kacina potekajo usklajevanja glede športa. "Tudi tukaj se načrtujejo velike sprostitve. Ne sicer šele z 18. maj, ampak kasneje, ko bodo tudi kolektivni športi dobili zeleno luč," je napovedal Kacin. "Tudi na tem področju je preboj, predvsem pa bo z 18. sproščeno vse, kar se dogaja v zvezi s trgovino in uslugami. Vse trgovine bodo lahko začele obratovati, ob upoštevanju standardov, ki jih priporoča NIJZ."

Strežba tudi v notranjosti lokalov

Pomembno je, da se marsikaj sprošča tudi na področju turizma in gostinstva. "Odslej bo mogoče streči tudi v notranjih lokalih, v restavracijah, s svojim delom začenjajo kuhinje, odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 oseb, ne pa še planinski domovi, kjer je zaradi specifične namestitve bližina prevelika in hoteli, ki imajo več kot 30 sob," je pojasnil Kacin. "Tudi hostli ne bodo še odprti."

Gostinski lokal v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj narediti s fitnesom?

V tem trenutku teče živahna razprava, kaj narediti s fitnesom - ali jih odpreti ali ne. "V ponedeljek bodo začele z delom avtošole, kar je tudi precejšen korak naprej," je še napovedal Kacin. "Vse podrobnosti bomo predstavljali dva naslednja dneva. A ključno je, da so šole in vrtci odobreni, a lahko ravnatelji in ravnateljice pripravljajo vse potrebno, da bi se v ponedeljek lahko stvar zagnala in da se se starši lahko pripravijo."

Premier Janez Janša je medtem prek Twitterja sporočil, da bodo športna tekmovanja na državni ravni od 23. maja mogoča tudi v ekipnih športih.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek o odpiranju nastanitvenih obratov

Ni več razkuževanja skupnih prostorov

Glede odpiranja šolskih telovadnic bo po besedah Kacina več govora na jutrijšnji tiskovni konferenci. "Sprejeta je tudi odločitev, da se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov in da se vrnemo nazaj na čiščenje skupnih prostorov, kakor je to že bilo," je okoli 19. ure še dejal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Sinberella
    Sinberella 01:20 14.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Ivo 23:14 13.maj 2020.

    In s protesti je tako konec...