Slovenija
5638 ogledov

Šolska ministrica odgovarja na vprašanja šolarjev

Simona Kustec Lipicer Saša Despot
Šolska ministrica je na nacionalni televiziji odgovarjala na vprašanja mladih.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec Lipicer je v oddaji Infodrom na RTV SLO odgovarjala na številna vprašanja mladih gledalcev. Med drugim jih je zanimalo, kaj bo s šolo v naravi, poletnimi kolonijami in delavnicami ter izvedbo kolesarskega izpita.

Osnovna šola Slovenija Ti otroci najbrž ne bodo smeli v šolo

"Najverjetneje bodo vse dejavnosti, kot je kolesarski izpit, prestavljene na jesen," je povedala Kustec Lipicarjeva. "Tako kot kolesarski izpit se bodo na jesen prestavile tudi šole v naravi. Realno bomo videli, ali se bodo lahko izvedle, odvisno od tega, kakšna bo epidemiološka slika."

Poletne obšolske dejavnosti

Glede poletnih obšolskih dejavnosti v času poletnih počitnic pa je dejala:  "V primeru, da se bo upoštevalo vsa navodila, glede razdalje, načina, kako se smemo in ne smemo družiti, bo možno tudi to izvesti."

Vlada v zvezi s tem po besedah ministrice ravno te dni sprejema poseben odlok.

Šola v naravi | Avtor: Profimedias Profimedias

Dijaki Slovenija Spet v šolo: Takšna so navodila države učiteljem in učencem

Ministrica je odgovarjala še na številna druga praktična vprašanja, kot je recimo, če šolar ne pride v šolo pravočasno, ker ni mogel na avtobus. "Prišla boš v šolo, na avtobusu mora biti dovolj prostora, če ga slučajno ne bo, bomo prišli po tebe nazaj," je povedala ministrica. "Skrb v tem trenutku mora biti, da se dobro pripravljeni vračate v šolo."

Kaj bo z otroci, ki bodo iz zdavstvenih razlogov doma?

Učenko s spinalno mišično atrofijo, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne bo mogla v šolo, zanima, kako bo njeno šolanje potekalo v nadaljevanju, tudi septembra.

Učenci v šoli Koronavirus Slovenija Starši, pozor: Če otroka ne boste poslali v šolo, vas čaka tole!

"Vi ste v tisti skupini, ki se zaradi varnostnih razlogov sedaj ne morete se vrniti v šolo, zato bodo učitelji pripravili, kot v tistih dnevih, ko ne morete priti v šolo zaradi drugih zdravstvenih razlogov, posebne smernice, navodila, program, da boste to lahko varno oddelali od doma," je dejala ministrica. "To velja tudi za jeseni, če bo izobražvanje potekalo na daljavo, to ne bo problematično."

Uradni vladni govorec vlade Jelko Kacin je v zvezi z izobraževanjem otrok, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne bodo mogli v šolo dejal, da so ministrstvo in šolski zavodi v zadnjih dveh mesecih pridobili veliko izkušenj z delom na daljavo. "Danes bodo zbrani podatki, koliko učiteljskega kadra bo na voljo za izvedbo pouka v oddelkih v zmanjšanem obsegu," je dejal Kacin. "Izvedeli bomo, koliko učiteljev bo na voljo za šolanje na daljavo in na tej podlgi se bodo sprejele operativne rešitve. Ravnatelji se soočajo z izjemno zahtevnimi izzivi, odgovore nanje iščejo postopoma, a časa zmanjkuje - odgovore bomo morali imeti do konca tega tedna. Načrtujemo, da bo najkasneje v petek na tiskovni konferenci nastopila šolska ministrica, da bi lahko odgovorila na takšna in podobna vprašanja na načelni ravni. Veliko vprašanj sodi v domeno podizvajalcev, veliko stvari je mogoče urediti na mikro ravni - na ravni občin."

Nadomestilo za varstvo otrok?

Na vprašanje, ali bodo starši otrok, ki bodo iz zdravstvenih razlogov bodisi zaradi kronične bolezni ali ker so v zadnjih 14 dneh kašljali ostali doma, upravičeni do nadomestila zaradi varstva otrok zaradi višje sile je Kacin dejal: "Te dni potekajo številni sestanki, ki jih mora organizirati MIZŠ. Vprašanje zadeva MZ, kakšne materialne posledice to prinaša za starše, ki bodo ostali doma. Vse to so vprašanja, na katera moramo dobiti odgovore do konca tega tedna, ker sicer zagona šol, vrtcev, glasbenih domov ni mogoče začeti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.