Slovenija
37727 ogledov

Starši, pozor: Če otroka ne boste poslali v šolo, vas čaka tole!

Učenci v šoli Profimedias
Če ni zdravstvenih razlogov, da otrok ostane doma, mora v šolo, saj je ta obvezna.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je opredelil zdravstvene omejitve za otroke in dijake v času sproščanja ukrepov glede epidemije novega koronavirusa, o čemer smo že pisali v prispevku Ti otroci najbrž ne bodo smeli v šolo.

Osnovna šola Slovenija Ti otroci najbrž ne bodo smeli v šolo

"Namen omejitev je zavarovati otroke in zaposlene," je na današnji tiskovni konferenci povedala strokovnjakinja za področje mladine in zdravja otrok pri NIJZ Polonca Truden Dobrin.

V primeru, da ima otrok ali nekdo v njegovi družini katerega od omenjenih stanj, odsvetujejo vrnitev v šolo ali vrtec. Enako velja tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. O umiku z delovnega mesta odloča specialist medicine dela, ki presoja individualno.

Ena tretjina učiteljev v rizični skupini

Koliko učiteljev sodi v rizično skupino? "Tega podatka še imamo, MIZS je naročilo vrtcem in šolam, da ta podatek sporočijo na ministrstvo," je povedala Dobrinova. "Pričakujemo, da bo ta delež verjetno relativno visok. Za Nemčijo navajajo, da ima zdravstvene omejitve tretjina učiteljev. V tem primeru bodo šole morale z reorganizacijo dela v razredu ukrepati in iskati možnosti z drugimi učitelji." 

Osnovna šola Dilema? Slovenija To izjavo bodo morali podpisati starši

Učiteljica v razredu | Avtor: Profimedia Profimedia

V vrtce in šolo se lahko vrnejo le zdravi otroci in zaposleni. Akutno bolni naj ostanejo doma. "Ob vrnitvi otroka v vrtec starši podpišejo izjavo, da otrok v zadnjih 14 dneh ni imel kateregakoli od naslednjih simptomov/znakov: povišana telesna temperatura, kašelj, glavobol, slabo počutje, boleče žrelo, nahod, težko dihanje (občutek pomanjkanja zraka), driska oz. je bil v tem obdobju zdrav; da v zadnjih 14 dneh ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2." je navedla Dobrinova. "Starš podpiše tudi, da če se bodo pri otroku pojavili zgoraj navedeni znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, bo otrok ostal doma."

Brez podpisane izjave otrok ne more v šolo

V primeru, da starš omenjene izjave ne bo podpisal, otrok ne bo mogel v šolo, je povedala Dobrinova. "Takšna izjava je zelo smiselna, v uporabi je tudi v zdravstvu," je navedla. "Če je starš ne bo podpisal, vrnitev v vrtec ali šolo ni možna. Starši s tem samo potrdijo, da je bil otrok zdrav, da ni imel simptomov oz. znakov bolezni in ni bil v stiku z osebo, za katero starši vedo, da je covid pozivna, in se zavežejo, da bodo skrbno spremljali zdravstveno stanje svojega otroka in ukrepali tako, kot je priporočeno v navodilih."

šolske torbe šola otroci Slovenija Mislite, da se 9-letnik lahko šola doma sam brez staršev? Tako odgovarja stroka!

Če ni zdravstvenih omejitev, mora otrok v šolo

A včasih zdravstvenih omejitev, da otrok ne bi poslali v šolo ni, starši so pa vseeno prestrašeni in napovedujejo, da bodo otroke zadržali doma. "Osnovna šola je obvezna, interventni zakon bo tudi spremenjen, učenci prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja se morajo vrniti v šolo, za tiste, ki bodo imeli opravičilo, se bo organiziralo delo drugače," je na vprašanje, kaj bodo naredili v takšnem primeru, odgovoril državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. "Imamo institucije, ki nadzirajo stvari, kadar otrok ne pride v šolo - bomo te institucije obvestili, naj preverijo, zakaj je temu tako."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 51
  • marija3 12:55 13.maj 2020.

    A tisti ki se solajo na daljavo je pa drug zakon tisti pa nimajo nobenih sankcij ker tisti se nebojo doma okuzili otroci v vrtcu pa soli se pa lazje okuzijo .Ministrstvo dela bedake iz ljudi .

  • Avatar Prisciolla
    Prisciolla 01:07 12.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • marija3 21:57 11.maj 2020.

    Otroci naj ostanejo doma in zaklucijo pouk na daljavo .Nevem zakaj delate razliko med otroci ce so doma od 4. Do 8 . Razreda zakaj nebi bili se ostali.