Slovenija
11829 ogledov

Mislite, da se 9-letnik lahko šola doma sam brez staršev? Tako odgovarja stroka!

šolske torbe šola otroci Profimedia
Ponovno odpiranje šol in vrtcev je odprlo veliko vprašanj, na katera pa na ministrstvu še nimajo konkretnih odgovorov.

Želeli bi si, da se vse odpre v celoti

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Damir Orehovec, je na današnji tiskovni konferenci vlade razložil, kako bo potekalo postopno odpiranje izobraževalnih ustanov.

"Težko pričakovana novica za otroke, učitelje, dijake in starše je, da smo začrtali smernice odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov na podlagi okvirnega načrta sproščanja ukrepov. Zavedamo se, da ne bo lahko. To bo od zaposlenih zahtevalo veliko znanja in organizacijskih spretnosti, a prepričan sem, da bodo naredili bodo vse v dobrobit otrok in mladostnikov," je prepričan Orehovec.

Okrožnico, ki so jo zaposlenim poslali v petek, so pripravili v sodelovanju z ZRSŠ, državnim izpitnim centrom, predstavniki ravnateljev, predstavniki staršev, SVIZ, NIJZ ter z direktorati znotraj MIZŠ. "Želeli bi si, da se vse ustanove odprejo v celoti, a zaradi zdravstvenega tveganja to trenutno ni mogoče," je dodal državni sekretar.

Če bo otrok ostal doma, vrtca ne bo treba plačati

Tako se z 18. majem med drugim odpirajo tako javni kot zasebni vrci, kjer bo delo potekalo v manjših skupinah. "Pri prvem starostnem obdobju naj bo v skupinah do 8 otrok, pri drugem starostnem obobju pa do 10 otrok," je naročil Orehovec.

Zaradi prostorskih omejitev starše naprošajo, naj tisti otroci, ki lahko ostanejo doma, ne hodijo še v vrtec. "V začetni fazi pripeljite le tiste otroke, ki ne morejo imeti varstva doma, do konca maja boste oproščeni plačila, če vaš otrok ostane doma," je dodal. 

V šolo lahko pridejo vsi otroci, ki potrebujejo učno pomoč

Državni sekretar je razložil tudi, kako bo z osnovnimi in glasbenimi šolami. V osnovnih šolah bo pouk potekal le za prvo triado ter za učence 9. razredov - za prvo triado se pouk začne 18. maja, za 9. razrede pa teden kasneje, 25. maja. Za učence od 4. do 8. razreda bo izobraževanje še naprej potekalo na daljavo. V šolo pa bodo vseeno lahko prišli tisti učenci, ki imajo učne težave, so negativno ocenjeni, ali pa sploh niso ocenjeni. V tem primeru lahko šola izvaja dopolnilni pouk ter druge oblike pomoči.

"Z glasbenimi šolami bo, kar se tiče instrumentov in petja, enako kot v osnovnih šolah. Pouk predmetov, ki bo potekal skupinsko, pa se bo še vedno odvijal na daljavo," je pojasnil Orehovec.

Vrata bodo z 18. majem odprle tudi šole s prilagojenim programom in zavodi za otroke s posebnimi potrebami. 

Tudi praktično izobraževanje bodo lahko izvedli

Srednje šole bodo vrata odprle le za dijake zadnjih letnikov, ostali se bodo še naprej izobraževali na daljavo - podobno kot v osnovnih šolah pa bo za učence ostalih letnikov, ki so negativno ocenjeni ali potrebujejo pomoč, ta v šolah zanje organizirana. Za dijake srednjih poklicnih in strokovnih šol bodo lahko prakso organizirali v šolah, pri delodajalcu ali v medpodjetniškem izobraževalnem centru.

Odprli se bodo tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih. "A vse je odvisno od zdravstvenih razmer, zato bomo tekom tedna sporočili končne odločitve," je dodal Orehovec.

Doma torej ostajajo otroci 4., 5., 6., 7. in 8. razredov. So pa 9- in 10-letniki, ki bodo zdaj lahko ostali sami doma, v večini primerov premalo samostojni, da bi se lahko brez pomoči staršev izobraževali na daljavo. Zato je Orehovec svetoval, naj jim s šolskimi zadevami pomagajo starši, ko se vrnejo domov iz službe.

Če otrok, ki naj bi se 18. maja ponovno vrnil v šolo, v zadnjih 14 dneh ni bil popolnoma zdrav, naj se starši posvetujejo z otrokovim zdravnikom, je še dodal Orehovec.

Osnovna šola Dilema? Slovenija To izjavo bodo morali podpisati starši
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ivo 15:55 11.maj 2020.

    Zavodi za otroke s posebnimi potrebami se bodo odprli, nekatere šole pa ne?! Kaj niso oni najbolj ogoržena skupina poleg starostnikov?!? Kje je tu logika?

  • Majazmaja 14:11 11.maj 2020.

    Se 9-letnik ali 10-letnik lahko sam šola doma, medtem ko so starši v službi? Napotki ministrstva se berejo tako: seveda lahko, pri teh letih so večinoma že tako zreli, da s tem ni težav. (Pa še kosilo bodo skuhali, vse ...prikaži več pospravili, oprali in zlikali perilo, šli v vrtec po bratca / sestrico itd.) Ampak starši naj zvečer, ko pridejo z dela, vseeno preverijo, če so naredili domačo nalogo. WTF?!