Slovenija
15948 ogledov

To izjavo bodo morali podpisati starši

Osnovna šola Profimedia
Šolanje ostaja obvezno, zato se morajo po zakonu vsi zdravi otroci, katerim bo šola omogočena, vrniti v šolske klopi.

Sklep mora potrditi še vlada

Ministrstvo za izobraževanje je danes z vsemi deležniki uspelo uskladiti navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Te naj bi se odprle 18. maja, kar pa mora s sklepom dokončno potrditi še vlada.

Kot so za STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, gre za tri vrste navodil, ki jih bodo pozno popoldne z okrožnico prejele šole - navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Zavoda RS za šolstvo in ministrstva za izobraževanje. Navodila bodo predstavniki ministrstva, NIJZ in zavoda za šolstvo predvidoma predstavili na ponedeljkovi in torkovi redni novinarski konferenci vlade o koronavirusu.

Učenec Konec epidemije Slovenija Starši morajo v službe, otroci pa sami doma

Za zdaj velja, da naj bi vrtce odprli 18. maja, isti dan pa naj bi v osnovnih šolah stekel tudi pouk za učence prvega triletja ter dijake zaključnih letnikov srednjih šol. 25. maja naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole. Dokončen sklep o tem mora sicer sprejeti še vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo ali četrtek. Njena odločitev bo odvisna od razvoja epidemije koronavirusa.

Nova pravila, manjše skupine otrok

So pa v oddaji 24 ur popoldne poročali, da naj bi bile skupine v vrtcih od 8 do 10 otrok, odvisno od starostne skupine, poleg tega otroci ne bodo smeli uporabljati zunanjih igral, omejeno bo tudi število igrač v igralnicah. V osnovnih šolah bo v razredu lahko največ 15 otrok, učilnice bo treba zračiti vsako uro, starši pa bodo morali podpisati izjavo, da je otrok ob vstopu v šolo zdrav in da ni bil v stiku z bolno osebo. Med odmori naj učenci ne bi zapuščali razreda. Otrokom do 12. leta mask ne bo treba nositi.

Šolanje pa je in ostaja obvezno. "Če bodo iz zdravstvenih razlogov otroci ostali doma, je eno, če zaradi strahu, pa drugo," je za 24 ur pojasnil Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ, pa je poudaril, da bo "za starše ključna točka, ko bodo mogli podpisati izjavo o tem, da je otrok zdrav in da bo hodil v šolo". Zato bo po njegovem mnenju ta dilema velika, vprašanje, koliko bo takšnih, ki ne bodo šli v šolo, pa ostaja.

Osnovna šola Slovenija Ti otroci najbrž ne bodo smeli v šolo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar praufo
    praufo 19:13 09.maj 2020.

    skrajno bolano in dokaz, da se uvaja fašizem, ne trdim, da je kriva vlada , mi smo pač del evrope in tam so modro tiho, za nas seveda, drugače pa komunicirajo z vladami in dajejo navodila .... zdej naredte to, ...prikaži več zdej to, zdej ono ... jest ne razumem ivana, kako se mu lub bit tak suženj ... sej oblast je oblast, ampak to ni oblast, če morš spet delat pod komando šefa iz bruzsla ... ne vem komu je to logično

  • Albatroz 07:45 09.maj 2020.

    Seveda lahko gre otrok v šolo če mi minister za šolstvo zagotovi in potrdi da bo moj otrok ostal zdrav oziroma prevzema odgovornost z posledicami tecimo da odgovarja z 10 leteti zapora če en sam otrok zboli in temu otroku ...prikaži več država zagotovi zdravljenje izven naše države.

  • izy 04:41 09.maj 2020.

    Vsak dan v času Covid-19 bi bilo potrebno pred vstopom v šolo preveriti temperaturo zaposlenih in vsaka razredničarka bi izmerila temperaturo otrok.