Z današnjim dnem stopajo v veljavo velike spremembe

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Velike spremembe glede veljavnosti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ter protokola testiranja.
Oglej si celoten članek

Omejena veljavnost potrdil o cepljenju

Z današnjim dnem bo polno cepljenje (z dvema odmerkoma ali z enim odmerkom cepiva Janssen) kot dokazilo za izpolnjevanje PCT pogoja veljalo le 270 dni, torej približno devet mesecev. Povedano drugače, tisti, ki so se drugič (ali v primeru Janssena edinkrat) cepili pred 7. majem in se nato niso cepili s poživitvenim odmerkom in niso zboleli, ne bodo več izpolnjevali PCT pogoja in se bodo morali po novem testirati ali pa cepiti s poživitvenim odmerkom.

Več podrobnosti o, tem, kako dolgo veljajo različne kombinacije C in P, si lahko preberete na tej povezavi

Nov protokol testiranja

Z današnjim dnem pa v veljavo stopa tudi nov protokol testiranja. Pozitivnih hitrih antigenskih testov ne bo več treba potrjevati s testom PCR, temveč okuženi prejme potrdilo o prebolelosti že po hitrem testu. To velja enako dolgo kot potrdilo po pozitivnem PCR testu - 180 dni. A pozor - potrdilo velja samo v Sloveniji, zato prehajanje meja z njim ni mogoče. 

Na test PCR boste po novem napoteni le, če tako presodi zdravnik. Praviloma naj bi bili na PCR test napotene nosečnice, kronični bolniki, imunokompromitirani pacienti in otroci s povečanim tveganjem za rizičen potek bolezni. Če boste želeli opraviti še PCR test, boste morali zanj plačati.

V stroki računajo na to, da bodo potrdila o prebolelosti, izdana na podlagi hitrih antigenskih testov, sčasoma sprejeta tudi na evropskem nivoju. V takem primeru bi lahko z njimi prehajali meje. Pogovori v tej smeri že potekajo, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Slovenija Zdaj tudi uradno: Od jutri v veljavi velika novost glede testiranja

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:44 2. Februar 2022.

    Sramota, da se objavljate, da to delate v imenu zdravja, ker se ze dolgo casa ve, da vam nase zdravje …

  • 07:59 1. Februar 2022.

    Gremo ovce v vrsto...pa brez meketanja, ker olalaj piše ovadbe...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.