Slovenija
31969 ogledov

Zdaj tudi uradno: Od jutri v veljavi velika novost glede testiranja

otroci, samotestiranje Profimedia
Gre za začasen ukrep, ki stopa v veljavo jutri.

Z jutrišnjim dnem stopa v veljavo nov protokol testiranja. ''Naši laboratoriji so z reorganizacijo in zadnjimi močmi zmogli prilagoditi vse potrebne PCR rezultate,'' je na današnji novinarski konferenci glede covida-19 pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo omogočile boljše obvladovanje virusa, zaščito zdravstvenega sistema, zaposlenih v sistemu pred izgorelostjo, enostavnejšo dostopnost in smotrnejšo porabo sredstev.

''Gre za začasen ukrep, dokler je virus v populaciji tako močno razširjen,'' je dejal Poklukar.

Za potrjevanje okužb bo zadoščal HAT test

Tovrstni sistemi testiranja, kjer se za potrjevanje okužb priznava HAT test in ne samo PCR test, so na podlagi priporočil stroke uvedeni v 12 državah Evropske unije, danes pa se je kot trinajsta priključila tudi Slovenija. "Širom po Evropi so uvedli podobne pristope. Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva in Madžarska že imajo podobne protokole. Na uvedbo podobnih protokolov se pripravljajo še v Nemčiji in Avstriji," je pojasnil Poklukar.

S 1. februarjem se uvaja slovensko covid potrdilo o HAT testu, ki je pozitiven. Razlika z evropskim potrdilom je, da slednji začne veljati 11. dan po potrditvi okužbe, slovensko potrdilo pa 7. dan za osebe, ki so izolacijo skrajšale s negativnim HAT testom. Slovensko potrdilo o prebolevnosti bo glede na evropsko uredbo prav tako veljalo 180 dni.

To potrdilo velja samo v Sloveniji, je opozoril minister za zdravje. Prehajanje meja torej z njim ni možna. S 1. februarjem se ne spreminja trajanje veljavnosti negativnega HAT testa ali PCR testa, je nadalje pojasnil. Tako še naprej velja, da je veljavnost 48 ur za test PCR in 24 ur za hitri test.

Tako bo odslej potekalo testiranje

''Po novem protokolu vse osebe, tako brez znakov okužbe dihal kot z znaki okužbe dihal, ali osebe s pozitivnim HAT testom za samotestiranje pristopijo pri pooblaščenem izvajalcu k HAT testu,'' je dejal Poklukar.

Če je test pozitiven, gre za potrjeno okužbo. Potrebna je izolacija in upoštevanje vseh predvidenih ukrepov. V tem primeru sledi izdaja slovenskega digitalnega covid potrdila.

Če je test negativen in oseba ne kaže znakov okužbe, se obravnava zaključi in se šteje, da okužbe ni.

Če je test negativen, oseba pa vendar ima znake okužbe dihal, potem ta ostane doma naslednjih 72 ur v osamitvi. Če po treh dneh teh simptomov ni več, se obravnava z vzroka covida-19 zaključi in se smatra, da je bil test na covid-19 negativen in da covida pri bolniku ni bilo, je pojasnil Poklukar.

V kolikor so simptomi po 72 urah še vedno prisotni, se ponovno opravi HAT test pri pooblaščenem izvajalcu. V primeru ponovnega negativnega testa se šteje, da okužbe ni. Če so simptomi izraziti, pa se predlaga pregled pri zdravniku. V kolikor je test pozitiven, gre za okužbo s covidom-19.

Po do sedaj znanih podatkih je lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov. Minister je poudaril tudi pomen profesionalnih odvzemov brisov na hitrem testiranju. "To je podlaga za uspešnost končnega rezultata," je izpostavil.

Dodal je, da zaradi spremembe protokola ne pričakuje odstopanj glede na prejšnje dni. ''Približno 5 % testov se lahko izkaže kot lažno pozitivnih. Dejstvo je, da lahko po presoji stroke uvedemo protokol na podlagi izredno velike razširjenosti virusa v populaciji. Ko bo razširjenost virusa v populaciji padla, ta metoda ne bo več primerna. V tem trenutku gre z vidika zdravstva za najbolj učinkovit ukrep,'' je v zvezi z upravičenostjo ukrepov še dodal.

Kdaj sploh še na PCR test?

''Na PCR test je potrebno, v kolikor to presodi zdravnik ali pediater,'' je pojasnil Poklukar.

Praviloma bodo na PCR test napoteni nosečnice, kronični bolniki, imuno-kompromitirani pacienti in otroci s povečanim tveganjem za rizičen potek bolezni.

''Z novim protokolom ni več potrebno potrjevati HAT testa s PCR testom. Že pri tem pozitivnem hitrem testu se izda slovensko potrdilo in se na ta način zaključi obravnava z vidika zdravstva. Je pa potrebno še vedno izvajati vse ukrepe,'' je posvaril Poklukar.

Samoplačniško naročilo preostalih prebivalcev iz drugih razlogov, na primer za prehajanje meje ali česa drugega, ostaja na voljo.

S slovenskim potrdilom zaenkrat ni možno v tujino

Slovensko potrdilo bo imelo QR kodo po naboru podatkov, ki so enaki evropskemu digitalnemu potrdilu, a s to razliko, da se na potrdilu izpiše, da je bil rezultat pozitiven, torej da je virus zaznan, je pojasnil minister.

Preverjalo se bo z isto aplikacijo kot evropsko potrdilo.''Vendar slovensko digitalno potrdilo, tako kot vsa nacionalna digitalna potrdila v prej naštetih državah, velja samo v naši državi. S potrdilom se torej ne da prehajati v druge države," je dejal.

V stroki računajo na to, da bodo sčasoma izdana kot evropska. Koliko potrdil se bo kasneje lahko pretvorilo v evropska, sicer še ni moč napovedati. Prav tako še ni mogoče predvideti, ali bodo na evropski ravni poenotili veljavnost digitalnih potrdil za osebe s statusom prebolevnika, ki so bile nato polno cepljene, v primerjavi z osebami, ki so bili najprej cepljeni in jim je nato bila potrjena okužba. Pogovori v tej smeri sicer potekajo, je pojasnil. 

Pri otrocih poživitveni odmerek ni omogočen. Veljavnost digitalnega covid potrdila tako za otroke z jutrišnjim dnem še vedno ostaja neomejena, medtem ko na Evropski agenciji za zdravila (EMA) potekajo pogovori o poživitvenih odmerkih tudi za to skupino populacije.

Z jutrišnjim dnem pa vstopajo v veljavo tudi nova pravila o časovno omejeni veljavnosti potrdil. Od 1. februarja bo polno cepljenje (z dvema odmerkoma ali z enim odmerkom cepiva Janssen) kot dokazilo za izpolnjevanje PCT pogoja veljalo le 270 dni. Več o tem si lahko preberete tukaj.

trgovina Ljubljana covid Slovenija V torek morda ne boste smeli v trgovino

Spremembe tudi pri poročanju števila hospitaliziranih bolnikov

S februarjem bodo začeli poročati podatke o tem, ali je nekdo hospitaliziran zaradi covida-19 ali pa je hospitaliziran zaradi druge bolezni in ima hkrati potrjeno okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister Poklukar. Ta je že danes povedal, da je zaradi zaradi covida-19 v bolnišnicah 513 bolnikov, od teh 119 na intenzivni negi.

Danes je sicer hospitaliziranih skupaj covidnih 818 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 138. Po novem načinu poročanja je bilo navadnem oddelku zaradi covida-19 hospitaliziranih 394 bolnikov, 286 pa s covidom-19. V enotah intenzivne terapije zaradi covida-19 zdravijo 119 bolnikov in 19 s covidom-19. V nedeljo, ko je umrlo devet oseb s covidom-19, je bilo po starem načinu spremljanja hospitaliziranih 749 covidnih bolnikov, od tega 130 na intenzivni negi.

Po današnjih besedah Poklukarja razmere v covidnih bolnišnicah, ki jih je po aktivaciji trboveljske trenutno 13, pozorno spremljajo.

"Vrh okužb se nam izrisuje, kaže da se virus spreminja v nekaj, kar bomo lahko obvladali z drugačnimi pristopi. Ne želim navajati, da bomo sproščali ukrepe, želim poudariti, da jih bomo prilagajali, da bomo lažje živeli," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Slovenija Kaj bo od torka s testi?
Komentarjev 6
  • Janez_53 11:49 31.januar 2022.

    Glede na izkušnje z "najugodnejšimi dobavitelji" bi država mirne duše namesto predpisanih hitrih testov sprejela odločitev, da je dovolj zanesljiva metoda za preverjanje okuženosti, če mečemo kovanec.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 11:49 31.januar 2022.

    In kdaj boste prenehali zatirati nas zdrave? Necepljene in neprebolele?

  • Pišmevuh 11:15 31.januar 2022.

    To bojo kšeftali na štandih.