Slovenija
9616 ogledov

Z današnjim dnem stopajo v veljavo velike spremembe

PCR testiranje v Stožicah Saša Despot
Velike spremembe glede veljavnosti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ter protokola testiranja.

Omejena veljavnost potrdil o cepljenju

Z današnjim dnem bo polno cepljenje (z dvema odmerkoma ali z enim odmerkom cepiva Janssen) kot dokazilo za izpolnjevanje PCT pogoja veljalo le 270 dni, torej približno devet mesecev. Povedano drugače, tisti, ki so se drugič (ali v primeru Janssena edinkrat) cepili pred 7. majem in se nato niso cepili s poživitvenim odmerkom in niso zboleli, ne bodo več izpolnjevali PCT pogoja in se bodo morali po novem testirati ali pa cepiti s poživitvenim odmerkom.

Več podrobnosti o, tem, kako dolgo veljajo različne kombinacije C in P, si lahko preberete na tej povezavi

Nov protokol testiranja

Z današnjim dnem pa v veljavo stopa tudi nov protokol testiranja. Pozitivnih hitrih antigenskih testov ne bo več treba potrjevati s testom PCR, temveč okuženi prejme potrdilo o prebolelosti že po hitrem testu. To velja enako dolgo kot potrdilo po pozitivnem PCR testu - 180 dni. A pozor - potrdilo velja samo v Sloveniji, zato prehajanje meja z njim ni mogoče. 

Na test PCR boste po novem napoteni le, če tako presodi zdravnik. Praviloma naj bi bili na PCR test napotene nosečnice, kronični bolniki, imunokompromitirani pacienti in otroci s povečanim tveganjem za rizičen potek bolezni. Če boste želeli opraviti še PCR test, boste morali zanj plačati.

V stroki računajo na to, da bodo potrdila o prebolelosti, izdana na podlagi hitrih antigenskih testov, sčasoma sprejeta tudi na evropskem nivoju. V takem primeru bi lahko z njimi prehajali meje. Pogovori v tej smeri že potekajo, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

otroci, samotestiranje Slovenija Zdaj tudi uradno: Od jutri v veljavi velika novost glede testiranja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • valdina 09:44 02.februar 2022.

    Sramota, da se objavljate, da to delate v imenu zdravja, ker se ze dolgo casa ve, da vam nase zdravje ne pomeni nic. Zalostno,, tudi vi, ki navijate za cepljenje z nekim zvarkom, ki ni uspesen boste trpeli.. Ker konca ...prikaži več ni in ne bo!!! Cepit gor ali dol.. Tle yro druge zadeve u igri in to je sinistar

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:59 01.februar 2022.

    Gremo ovce v vrsto...pa brez meketanja, ker olalaj piše ovadbe...

Sorodne novice