Slovenija
1686 ogledov

Za PCR teste milijoni dnevno, v tujini bistveno ceneje

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Z rekordnimi številkami okuženih sovpadajo tudi visoki stroški za testiranja.

Testiranje na okužbo s covid-19 davkoplačevalce stane že skoraj dva milijona evrov dnevno, največji strošek predstavljajo potrditveni PCR testi pri katerih Slovenija, medtem, ko ponekod v tujini za odkrievanje okužbe že velja hitri  antigenski test, Slovenija še vedno vztraja.

Hitre antigenske teste za potrditev okužbe tako priznavajo na Hrvaškem, v Združenem kraljestvu in v Berlinu. Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik pa poudarja, da Slovenija ostaja pri potrjevanju okužbe s PCR testom, saj je to zlati standard potrjevanja okužb s koronavirusom.

Ministrstvo laboratorijem plačuje povračilo v višini 55 evrov za PCR-preiskavo, za odvzem PCR-testa pa plačuje po šest evrov. Bistveno cenejši pa so testi, ki jih Slovenija, zaradi preobremenjenosti kapacitet, pošilja v tujino, natančneje na Dunaj. Podjetje Eurofins Genomics AT za posamezno preiskavo prejme 35 evrov, v znesek je vštet strošek zbiranja in transporta vzorcev do laboratorija na Bavarskem, poroča Dnevnik. Na dan obdelajo od 3000 do 7000 testov iz Slovenije.

Kot pojasnjujejo na ministrstvo za zdravje, ima NLZOH tudi v primeru pošiljanja testov na laboratorijsko analizo v tujino, še vedno  precej dela, od vnosa rezultatov v naš informacijski sistem (CRPP), celotne logistike in prenosa testov do prevzemnih mest.

Mesto Dunaj je na pobudo mestne uprave in gospodarske zbornice že lani vzpostavilo brezplačen sistem samotestiranja z metodo PCR. Gre za samotestiranje z izpiranjem ust, na dan obdelajo okoli 300.000 vzorcev.

Laboratorij podjetja Lifebrain ki je največji laboratorij za covid v Evropi, storitev ponuja tudi drugim zainteresiranim regijam in državam. Kot je za TV SLovenija povedal direktor podjetja Lifebrain Michael Havel, je bil eden od motivov za vzpostavitev sistema PCR-testiranja oderuško drago hitro antigensko testiranje, ki ga ljudem ponujajo »lovci na srečo«.

Strošek posameznega PCR testa podjetja Lifebrain znaša šest evrov, kar je 88 odstotkov manj od stroška PCR-testiranja v Sloveniji. Samo v letošnjem letu bi privarčevali že več kot 13,5 milijona evrov, poroča Dnevnik.

V Lifebrainu vzorce pregledajo s pomočjo 400 robotov in analizatorjev za pipetiranje. Strošek testiranja bistveno oklestijo s tako imenovanim združevanjem vzorcev. Najprej testirajo po deset vzorcev hkrati. Če je rezultat negativen, nadaljnje testiranje ni potrebno. Če je pozitiven, se vseh deset vzorcev preveri posamično. V omikronskem valu je veliko več pozitivnih primerov in zato tudi več individualnih testov, a še vedno je tak postopek stroškovno zelo učinkovit.

NLZOH je v specifikacijah javnega naročila postavil pogoj, da laboratoriji ne smejo izvajati testiranja z združevanjem vzorcev. "Z vprašanjem združevanja vzorcev smo se intenzivno ukvarjali že leta 2020. Takrat smo ugotovili, da je združevanje smiselno, kadar je pogostost pozitivnih rezultatov nižja od desetih odstotkov, če združujemo dva vzorca; če združujemo štiri vzorce, pa mora biti delež pozitivnih pod petimi odstotki. Zdaj je delež pozitivnih PCR-testov preko 75 odstotkov, zato združevanje vzorcev v takšnih razmerah pomeni le zakasnitev v poročanju in tudi višji strošek," je na Dnevnikovo vprašanje odgovorila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • bobubob 18:45 28.januar 2022.

    PCR ne loči prehlada od kovida, so uradno ugotovili čez lužo že lani poleti. Ampak to pri nas sploh ni pomembno. Čreda dirja naprej. Prve ovce že padajo v prepad, a njihovega zgroženega blejanja v vsesplošnem veselju nad dirjanjem onih ...prikaži večih zadaj - ne sliši nihče. Žal se bodo oni, ki so stampedo povzročili, pravočasno umaknili, da bodo nared za naslednjič....

  • rd2dmk2 10:33 28.januar 2022.

    10 % od miljon je 100.000 ... 10 % od 100.000 je pa 10.000 .10 % od 10.000 je pa 1000. zdej pa sami pogruntajte zakaj pri nas stane miljon. ja provizije ne morejo biti 90%.

  • Slavko Krizman 10:23 28.januar 2022.

    pohlep nima meja...v tej gnili skorumpirani državici