Z davki nad avte, zemljo in čolne

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Protikrizni ukrepi. Trije novi nepremičninski davki, več za velike avte in čolne.
Oglej si celoten članek

V paketu varčevalnih ukrepov je tudi več novih oziroma zvišanih davkov. Nov davek naj bi se uvedel za nezazidana zemljišča, ki so namenjena gradnji stavb. Davčna stopnja bo 0,1 odstotka vrednosti, ocenjeni prihodki pa so 6,2 milijona evrov.

Uvedli naj bi tudi davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, ki bi se obdavčil s 25 odstotki, če je od spremembe namembnosti minilo manj kot leto, in 15 odstotki, če so minila do tri leta, če pa je minilo od tri do deset let, bi bila davčna stopnja petodstotna.

Vsem, ki imajo več kot milijon evrov vredno premoženje in se to ne uporablja za opravljanje dejavnosti ali javne namene, bi ga obdavčili z 0,1-odstotno davčno stopnjo. V proračun bi to prineslo 9,7 milijona evrov.

Za avtomobile z več kot 2.500 kubičnimi centimetri prostornine bo davek osem odstotnih točk višji, nad 3.000 deset, nad 3.500 13, nad 4.000 pa 16 odstotnih točk višji, kot je zdaj. To bi prineslo sedem milijonov evrov ali petino več, kot zdaj prinese davek na motorna vozila, ki se sicer plačuje le za nova vozila. Dodatna obdavčitev vodnih plovil bi prinesla 230 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:36 17. April 2012.

    izrodek=izmeček<br />močno dvomim, da je 3/4 državljanov na nogah, so pa na nogah lenuhi in tisti ki imajo v glavnem …

  • 09:24 17. April 2012.

    Kaj pišeš bedarije... Sedanja vlada mogoče nima vseh pravih idej, ampak je bistveno boljša od prejšnje. Prejšnja je samo opazovala, …

  • 08:43 17. April 2012.

    Kdo je finančno sesul državo, Mikičevi ,,trojanci,, ki spo podkupili vse od medijev, sodstva, tožilstva do politike v DZ ostalo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.