Slovenija
38 ogledov

Z davki nad avte, zemljo in čolne

boat show, jahta, plovilo Barbara Milavec
Protikrizni ukrepi. Trije novi nepremičninski davki, več za velike avte in čolne.

V paketu varčevalnih ukrepov je tudi več novih oziroma zvišanih davkov. Nov davek naj bi se uvedel za nezazidana zemljišča, ki so namenjena gradnji stavb. Davčna stopnja bo 0,1 odstotka vrednosti, ocenjeni prihodki pa so 6,2 milijona evrov.

Uvedli naj bi tudi davek na dobiček zaradi spremembe namembnosti zemljišč, ki bi se obdavčil s 25 odstotki, če je od spremembe namembnosti minilo manj kot leto, in 15 odstotki, če so minila do tri leta, če pa je minilo od tri do deset let, bi bila davčna stopnja petodstotna.

Vsem, ki imajo več kot milijon evrov vredno premoženje in se to ne uporablja za opravljanje dejavnosti ali javne namene, bi ga obdavčili z 0,1-odstotno davčno stopnjo. V proračun bi to prineslo 9,7 milijona evrov.

Za avtomobile z več kot 2.500 kubičnimi centimetri prostornine bo davek osem odstotnih točk višji, nad 3.000 deset, nad 3.500 13, nad 4.000 pa 16 odstotnih točk višji, kot je zdaj. To bi prineslo sedem milijonov evrov ali petino več, kot zdaj prinese davek na motorna vozila, ki se sicer plačuje le za nova vozila. Dodatna obdavčitev vodnih plovil bi prinesla 230 tisoč evrov.

Komentarjev 4
  • mr.big 09:36 17.april 2012.

    izrodek=izmečekmočno dvomim, da je 3/4 državljanov na nogah, so pa na nogah lenuhi in tisti ki imajo v glavnem (pre)polne žepe. Niti slučajno ne bo napovedano nižanje nikogar tako udarilo po žepu, da bodo morali na socialno ali še ...prikaži več kaj hujšega, kot je to mnoge delavce in delavke v gospodarstvu. Vlada JJ bo z pomočjo EU in ostalih demokratičnih voditeljev po svetu (zaveznikov) splava iz rdečih številk in globokega dolga kamor nas je spravila Pahorjeva vlada. Žal, bomo ta dolg odplačevali še vsaj 3 ali 4 generacije. Tisti časi so (žal) minili ko smo se primerjali tako po gosp.razvitosti,nezaposlenosti,zunanjemu dolgu, z Nemčijo,Francijo,in ostali najrazvitejšemi državami. To so bila leta 2004-2008. IZMEČEK TEBI PA SAMO TO: Ne butaj neumnosti po forumih in ne žali predsednika vlade !!!

  • Pepe007 09:24 17.april 2012.

    Kaj pišeš bedarije... Sedanja vlada mogoče nima vseh pravih idej, ampak je bistveno boljša od prejšnje. Prejšnja je samo opazovala, kaj se dogaja in držala pesti, da bo zadolževanje zdržalo do konca mandata. Pa po vsaki seji vlade je pripravila ...prikaži več novinarsko konferenco, da se pokaže zadnja garderoba.Tako malo brezposelnih kot je bilo 2007, 2008 ne bo v Sloveniji nikoli več... Ni variante. Tuji vlagatelji ne bodo pridrli v Slovenijo, pa če bo davek -1%. Sami pa delovnih mest v 10.000-ih ne bomo ustvarili. Cifra >= 100.000 brezposelnih bo držala vsaj kako desetletje in nato se je treba navaditi. Edino, kar bi to čudežno zmanjšalo bi bilo skrajšanje delovnega tedna.

  • graff 08:43 17.april 2012.

    Kdo je finančno sesul državo, Mikičevi ,,trojanci,, ki spo podkupili vse od medijev, sodstva, tožilstva do politike v DZ ostalo pa varno shranili v tujini.TEŠ-6 = 1 milijarda 400 milj; NLB zadnjih pet let 700 miljonov, Grčija in druge=500 ...prikaži več miljonov;DARS = 4 milijarde; Vegrad in SCT, Konstruktor, Merkur, Laško, Primorje, Istrabenz = najmanj 2 milijarde.