Z globami zaradi nespoštovanja PCT pobrali že na tisoče evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Največ nepravilnosti je bilo ugotovljenih pri izvajanju pogoja PCT.
Oglej si celoten članek

Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na FURS, je na današnji tiskovni konferenci poudaril, da njihovi inšpektorji tudi v decembru nadaljujejo s poostrenim nadzorom izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije po zakonu o nalezljivih boleznih. 

"Angažirali smo večino nadzornikov, poleg inšpektorjev tudi uslužbence mobilnih oddelkov, kar pomeni, da se ostale nadzorne aktivnosti izvajajo le v njunem obsegu," je razložil Maček. 

Zdravje Covid-19: Tako spodbudni so zadnji podatki

Od 15. novembra do 9. decembra so inšpektorji Fursa na terenu opravili 3773 nadzorov, kar pomeni v povprečju 157 na dan. Preverili so izvajanje pogoja PCT za 18.345 oseb in v 530 nadzorih odkrili 561 kršitev, saj je bilo v nekaterih primerih kršitev več. Največ, 471 se jih je nanašalo na izvajanje pogoja PCT, 73 na maske, 12 na področje opravljanja dejavnosti gostinstva ter pet na področju razkužil. 

Deset plačilnih nalogov v višini 32 tisoč evrov

"Za nepravilnosti izvajanja pogoja PCT je bilo izdanih deset plačilnih nalogov s skupno višino globe 32 tisoč evrov," je pojasnil Maček. "Izdanih je bilo 550 opozoril, predvsem pri zavezancih, kjer so nadzor opravljali prvič in so bile nepravilnosti takoj odpravljene."

Foto: Profimedia Veseli december v Ljubljani

Od 550 nepravilnosti se jih je 382 nanašalo na dejavnost gostinstva, 56 na dejavnost izvajanja trgovske dejavnosti ter 44 na preostale storitvene dejavnosti. 12 nepravilnosti so odkrili na bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih ter 50 pri preostalih zavezancih. 

Skupaj letos za 132.600 evrov kazni

"Izdana je bila ena ustna odločba prepovedi opravljanja dejavnosti in štiri odločbe zaradi izvajanja gospodarske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti na sejemski prireditvi na odprtih površinah," je še pojasnil Maček. Na letnem nivoju je bilo skupaj opravljenih več kot 7700 nadzorov in izdanih kazni v višini 132.600 evrov.

Zdravje Omikron in cepivo: Objavili rezultate izraelske študije

Po Mačkovi oceni se že kažejo pozitivni učinki nadzorov, sa je v zadnjem času zmanjšal delež ugotovljenih nepravilnosti, kar opažajo tudi inšpektorji na terenu. "V zadnjem tednu je bilo 12 odstotkov nepravilnosti, povprečno jih je bilo ugotovljenih 20,5 odstotka," je povedal Maček. "Poostren nadzor očitno daje konkretne rezultate, saj se tudi število okužb na dnevni ravni zmanjšuje." 

Napovedal je, da bo Furs tudi pred prihajajočimi prazniki v veselem decembru izvajal nadzore, tako med tednom kot med vikendi. "Prosimo za dosledno upoštevanje ukrepov za preprečevanje okužb," je za konec dejal Maček. "Pozivamo državljane, da se ukrepov držimo."

Covid-19 Novo o omikronu: "Česa takšnega še nismo videli"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 11:12 14. December 2021.

    In še malo za šalo, pa precej zares o onem pravem cepljenju izpred let--->https://www.preventdisease.com/news/17/012717_Biologist-Proves-Measles-Isnt-Virus-Wins-Supreme-Court-Case.shtml

  • 11:11 14. December 2021.

    PCT je vsestranski nesmisel. Ko bo treba vračati, naj nekdo kazensko odgovarja zaradi neupravičene obogatitve, izsiljevanja in zlorabe oblasti. Če …

  • 19:17 13. December 2021.

    Rezimski gestapo pajaci se grejo sveto vojno proti nevernim. Brezpogojna vera v rezimske dogme. Obvezno zakrivanje obraza. Zveni nekam znano? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.