Zdravje
18770 ogledov

Novo o omikronu: "Česa takšnega še nismo videli"

Omikron Profimedia
Vsaka dva ali tri dni se število podvoji.

Velika Britanija. Nova različica koronavirusa omikron se širi z "izjemno" hitrostjo, ljudje bi morali dobiti dodatno dozo cepiva, saj so tisti, ki so prejeli dve dozi, bolj ranljivi, je povedal tamkajšnji minister za zdravje Sajid Javid. 

Za zdaj smrtnih primerov zaradi omikrona sicer še niso potrdili, je pa minister izpostavil, da je v 40 primerih okužb v Londonu na delu omikron ter da če "vlada ne bo ukrepala, zdravstvena oskrba gotovo pritiskov ne bo zmogla". 

"To, kar vemo o omikronu je, da se širi z izjemno hitrostjo, česas takšnega nismo videli še nikoli doslej. Vsaka dva ali tri dni se število podvoji," je Javid povedal za Sky News. Dodal je, da je Velika Britanija tako ponovno na "tekmi med cepivom in virusom". 

Najvišja stopnja ogroženosti

Kot smo že poročali, britanske zdravstvene oblasti so včeraj zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron.

Premier Johnson, ki je pod pritiskom zaradi obtožb o kršenju epidemioloških ukrepov med lanskimi božičnimi prazniki, je imel zvečer na televiziji nagovor narodu v zvezi z dogajanjem. V njem je posvaril pred novim valom okužb z različico omikron in ga označil za neizbežnega.

V državi so včeraj potrdili 1239 primerov okužbe z različico omikron, kar 65 odstotkov več kot v soboto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • PaPajapopi 11:27 13.december 2021.

    Prenehajte z covid histerijo ! ! ! Dosti vas imamo ! ! !

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:57 13.december 2021.

    Stroka, med drugimi celo preblisk dr. Ihana govori o tem, da je omikron blag in bo prekužil populacijo brez večje škode...Ne vem zakaj torej panika, razen seveda, če se bojijo, da bodo podkupnine farmacije usahnile...

Sorodne novice