Zdravje
2368 ogledov

Omikron in cepivo: Objavili rezultate izraelske študije

Omikron Profimedia
Raziskava se je osredotočila na uspešnost cepiv v primeru različice omikron.

Izraelski raziskovalci so objavili rezultate študije o tem, kako uspešno je cepivo Pfizer/BioNTech proti različici omikron, ki so jo sredi novembra pri sekvenciranju odkrili v Južnoafriški republiki. Rezultati kažejo, da trije odmerki omenjenega cepiva učinkovito zaščitijo tudi proti novi različici virusa. 

Raziskavo so opravili v laboratoriju tamkajšnjega ministrstva za zdravje in v medicinskem centru Sheba. Primerjali so kri 20 ljudi, ki so prejeli dva odmerka cepiva pred petimi ali šestimi meseci, s krvjo enakega števila posameznikov, ki so pred mesecem dni prejeli poživitveni odmerek. Raziskavo so opravili z dejanskim vzorcem virusa in ne s t. i. psevdovirusom. 

Omikron Covid-19 Zdravje Nove vesti iz Afrike glede omikrona

"Ljudje, ki so prejeli drugi odmerek pred petimi ali šestimi meseci, nimajo zaščite pred različico omikron, medtem ko nekateri imajo nekaj zaščite pred različico delta," je za medije dejala Gili Regev-Yochay, direktorica enote za nalezljive bolezni v centru Sheba. "Dobra novica je, da poživitveni odmerek poveča zaščito za okoli stokrat." Opozorila je, da je zaščita pred različico omikron približno štirikrat nižja kot pred delto. 

Že pred tem so podatki raziskave iz Južnoafriške republike kazali na to, da je omikron sposoben do določene mere zaobiti zaščito, ki jo nudita dva odmerka cepiva. Rezultati raziskave so zelo podobni tistim, ki sta jih podjetji BioNTech in Pfizer objavili prejšnji teden.

Omikron | Avtor: Profimedia Profimedia

BioNTech je sicer že napovedal, da so začeli s prilagajanjem cepiva proti covidu-19 in dodali, da gre za preventivni ukrep. 

Zaradi hitrega širjenja različice omikron so se v Veliki Britaniji odločili, da bodo vsem, starejšim od 18 let, omogočili cepljenje s tretjim odmerkom od srede dalje. V državi so dvignili raven ogroženosti s tretje na četrto stopnjo. 

omikron covid-19 različica Svet Po službeni božični zabavi 50 okuženih z omikronom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Richard_Aviles 15:02 13.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 15:02 13.december 2021.

    mislim tile znanstveniki ga pa pihnejo, dve polni dozi sta čist brez veze, tretja za pospešek pa potamani vse viruse do amena. mislim res je mal hecno da dve dozi tako rekoč ena za drugo nimata skor nič efekta, potem ...prikaži večem ena u pola doze po pola godine pa prime ko pes ježa... pa vi pa res vsak dan nas nasmejite, še baron Munchavzen se vam priklanja. mimgrede a veste kako je ta tip pršel na luno ?

  • PaPajapopi 11:33 13.december 2021.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! !

Sorodne novice