Zdravje
846 ogledov

Dodatno zaostrovanje zaradi omikrona

covid-19 Epa
Do konca meseca bi lahko bilo okuženih z novo različico novega koronavirusa že milijon, predvidevajo tamkajšnji pristojni.

Omikron različica novega koronavirusa se zelo hitro širi po različnih državah sveta, v Veliki Britaniji število okuženih raste tako hitro, da bi lahko bilo število okuženih s to različico do konca meseca že milijon. 

Tamkajšnja Agencija za zdravstvo varnost je sporočila, da omikron v primerjavi z delto dokazuje veliko prednost v naraščanju števila okužb, kar pomeni, da bo najverjetneje v Veliki Britaniji kmalu postal dominanten. 

Ocena temelji na analizi podatkov, ki so pokazali, da je v primeru omikrona veliko večja verjetnost, da bo vsak okuženi okužil še nekoga. "Če se bo stopnja prenosov virusa nadaljevala s hitrostjo, ki jo beležimo v zadnjih dveh tednih, pričakujemo, da bo v prihodnjih dveh tednih do enega meseca najmanj polovica primerov obolelih s covidom-19 okuženih z omikronom," so zapisali v sporočilu ja javnost. 

Včeraj je bilo v Veliki Britaniji 568 okuženih z omikronom, čeprav pristojni ocenjujejo, da je realno obolelih še več. "Agencija za zdravstveno varnost ocenjuje, da je trenutno število obolelih okrog dvajsetkrat višja, tako da je število obolelih realno najverjetneje blizu deset tisoč," je povedal tamkajšnji minister za zdravje Sajid Javid. Do konca meseca, je dodal, bi lahko število okužb z omikronom preseglo milijon. 

Dodatni ukrepi 

Na Otoku medtem danes v veljavo stopajo nova pravila, s katerimi želijo britanske oblasti omejiti širjenje okužb z novim koronavirusom, zlasti različico omikron. Na večini javnih mest bodo maske postale obvezne, ljudi pa znova pozivajo k delu od doma, je poročala STA.

Od prihodnje srede pa bodo vsi obiskovalci nočnih lokalov, dogodkov z več kot 500 udeleženci, kjer ni sedežnega reda, ter dogodkov na prostem z več kot 4000 udeleženci brez sedežnega reda, potrebovali covidno potrdilo. To bo obvezno tudi za vse dogodke z več kot 10.000 udeleženci.

Britanska vlada sicer zagotavlja, da pri ukrepih ne gre za novo zapiranje družbe. "To ni lockdown, to je načrt B," je v sredo dejal britanski premier Boris Johnson. A ukrepi so že deležni kritik iz vrst opozicije, pa tudi vladajočih konservativcev, sploh po tistem, ko je prišlo na dan, da naj bi v Johnsonovem uradu lani za božič, ko je bilo to prepovedano, organizirali zabavo.

Velika Britanija je sicer že v začetku tedna uvedla nove omejitve za potnike, ki pridejo v državo iz tujine.

Cepljenje, covid-19 Covid-19 Zdravje Avstrija z načrtom: Toliko bodo znašale kazni za tiste, ki se ne bodo cepili!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.