Zdravje
3497 ogledov

Avstrija z načrtom: Toliko bodo znašale kazni za tiste, ki se ne bodo cepili!

Cepljenje, covid-19 Epa
Objavili podrobnosti načrta obveznega cepljenja.

Kot je znano, v Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov, kar bodo morali dokazati z zdravstvenim potrdilom.

Štirikrat na leto bodo v Avstriji organizirali t. i. cepilne dneve, ko se bodo morali vsi, za katere velja obvezno cepljenje, cepiti ali pa v centralni cepilni register vnesti utemeljen razlog, zakaj tega niso storili. Prvi tak dan bo 15. marca.

K cepljenju bodo pisno pozvani

Vlada je predstavila podrobnosti načrta; od obveznega cepljenja bodo izvzeti tudi tisti, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19. Porodnice, najstniki in prebolevniki bodo morali prvo dozo prejeti do konca prihodnjega meseca po rojstvu otroka oziroma dopolnjenega 14. leta starosti oziroma 180 dni od bolezni. 

Obvezne bodo tri doze cepiva, priznana cepiva so Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca ter Johnson & Johnson.

Vsi starejši od 14 let s prebivališčem v Avstriji, ki doslej še niso cepljeni, bodo 15. februarja prejeli pismo s strani ministra, potem pa vsake tri mesece. S pismom jih bodo pozvali k cepljenju. 

Visoke denarne kazni

Tistim, ki se ne bodo želeli cepiti, grozijo visoke kazni, tudi do 3600 evrov, odvisno od višine njihovih prihodkov. Tisti, ki se bodo namesto za običajen odločili za skrajšan postopek, bodo morali plačati 600 evrov kazni. 

Zakon o obveznem cepljenju bo predvidoma v veljavi do konca januarja 2024, a to se lahko še spremeni.

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi covid-19 Zdravje Nova presenetljiva ugotovitev. Povezava koronavirusa in maščevja. Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas Slovenija Je čas za uvedbo obveznega cepljenja?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • becar 11:35 10.december 2021.

    Včasih dobi človek občutek, da si ga nekateri drkajo na fašizem

  • Avatar Antikrist
    Antikrist 10:40 10.december 2021.

    Ni naklučje, da je bil Hitler Avstrijec.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:35 10.december 2021.

    So Avstrijci že objavili razpis za obnovo Mauthausna, mislim za tiste, ki kazni ne bodo hoteli ali zmogli plačati ?!...Naši belogardisti bi ga prav gotovo šli brezplačno zbelit, peljal pa bi jih Toninči z italijanskim avionom...