Zdravje
24612 ogledov

Nove vesti iz Afrike glede omikrona

Omikron Profimedia
Znanstveniki iz Južnoafriške republike so danes objavili nove izsledke.

Južnoafriška republika je svet konec prejšnjega meseca opozorila na novo različico novega koronavirusa, pri čemer je nastal preplah, da bi visoko mutirana različica globalno lahko izzvala nov skok okužb. 

Bolnišnični podatki kažejo, da število ljudi s simptomi covida-19 naglo narašča v več kot polovici od devetih pokrajin v državi, hkrati pa ne tudi število smrtnih primerov. Tudi podatki glede številna dni, preživetih v bolnišnici, so vzpodbudni. Čeprav strokovnjaki ves čas od začetka pojava omikrona svarijo, da je potrebno veliko več časa, da bi lahko na osnovi podatkov sprejeli zaključek, minister za zdravje Joe Phaajla poudarja, da so podatki, s katerimi razpolagajo za zdaj, dobri. 

V zadnjih nekaj dneh so v državi beležili 20 tisoč novih okužb dnevno, hkrati pa le 20 smrtnih primerov. 

Južna Afrika je sicer v popolnosti pocepila okrog 38 odstotkov odrasle populacije, več kot v številnih drugih afriških državah. Študija južnoafriškega inštituta je prejšnji teden nakazala, da omikron delno zaobide zaščito, pridobljeno z dvema dozama cepiva; hkrati pa je študija Pfizerja in BioNTecha nakazala, da zaščita, pridobljena še s tretjim odmerkom, lahko neutralizira omikron v laboratoriju. 

Glenda Gray, predsednica Južnoafriškega sveta za zdravstvena raziskovanja je pri tem povedala, da je med hospitaliziranimi v zadnjih dneh veliko več necepljenih, kar nakazuje, da cepivo tudi v primeru omikron še vedno daje določeno stopnjo zaščite. 

Veseli december v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Tako na epidemijo vpliva predpraznično druženje!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • miha91 15:49 11.december 2021.

    https://old.delo.si/lifestyle/prasicja-gripa-je-bila-prevara.html

  • PaPajapopi 14:32 11.december 2021.

    Kaj pa slovenski koronavirus Butnskala ? ? ? Ta razsaja vse od lanske pomladi in se je preselil v parlament, kjer se svobodno seli od enega do drugega poslanca ! ! ! Na srečo se je zelo malo pojavil zunaj parlamenta ! ! !

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:22 11.december 2021.

    Točno tako MS, prvič si nekaj pravilno razumel...Sam bom počakal, da Omikron prevlada, kar bo glede na visoko kužnost kmalu po novem letu in se potem namerno okužil....Tako bom storil največ zase in za družbo.....