Slovenija
13740 ogledov

Najnovejša prognoza: Tako na epidemijo vpliva predpraznično druženje!

Veseli december v Ljubljani Profimedia
Matjaž Leskovar z IJS je objavil novo prognozo širjenja epidemije v Sloveniji.

"Epidemija stabilno upada," ugotavjla Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji. "Nakazuje se, da prekuževanje ravno kompenzira vpliv prazničnega druženja."

Razpolovni čas je približno 22 dni. "Število hospitaliziranih, ki z določenim časovnim zamikom sledi dinamiki števila pozitivnih testov, se vse hitreje zmanjšuje, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih," piše Leskovar. "Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli v začetku naslednjega leta."

 | Avtor: IJS IJS

Novo različico omikron bo v model vklučil, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike. "Takrat bomo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot smo to že prikazovali za različico alfa in delta," razlaga Leskovar. "Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija še naprej upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje." 

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,76. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1516.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno dobra polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 1,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 70. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," navaja Leskovar.

Hitrost cepljenja je približno štiri tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 27 tisoč okuženih na teden oz. 1,3 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1136. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," piše Leskovar. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rdečo fazo prešli v začetku naslednjega leta. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Negotovosti ocenjenih datumov so velike."

 | Avtor: IJS IJS

Deleži hospitaliziranih, v enotah intenzivne terapije in umrlih potrjeno okuženih po starostnih skupinah prikazujejo spodnje tabele. 

V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli). Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 in četrti val 24,8 odstotkov. Odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih.

Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna.

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@stryira-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar jate
    jate 07:36 11.december 2021.

    tisti ki se hoče družit,se druži še naprej...kdo nam pa kaj more,samo lokacijo menjaš namesto kafiči so privat hiše hahaha,butli

  • Avatar cvichekbrother
    cvichekbrother 01:40 11.december 2021.

    Greznica od vlade in "stroke", Janez se bo spomladi skril v svoj führerbunker!

  • Avatar Likkastella
    Likkastella 23:55 10.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m