Zdravje
15707 ogledov

Nove presenetljive informacije glede omikrona

Omikron Profimedia
Najnovejša različica novega koronavirusa omikron je še vedno velika uganka tudi za strokovnjake, ki preučujejo Sars-CoV-2 od njegovih začetkov.

Strokovnjake glede nove različice virusa Sars-CoV-2 skrbijo njegove številne mutacije, ki bi omikronu lahko omogočile, da bi se širil še uspešneje kot delta različica, skrbijo pomisleki, da bi lahko povzročal težje poteke bolezni in tudi pomisleki glede uspešnosti cepiv. 

Kot je znano, omikron različico so najprej odkrili v Afriki pred približno tremi tedni, doslej se je že uspešno razširila na več deset držav širom sveta. Ne glede na to, da so številne države pohitele z ostrimi ukrepi, za zdaj ni potrjen niti en smrtni primer okužbe. Kot kažejo nove ugotovitve, omikron ni niti malo podoben alfa in delta različici, ki sta še vedno dominantni v svetu; strokovnjaki, ki se ukvarjajo s koronavirusom, ocenjujejo, da omikronovi "predniki" datirajo še iz sredine lanskega leta, piše Business Insider. 

"Zagotovo ne gre za deltinega sina ali hči. Očitno je ta različica prisotna že nekaj časa," je povedal Andrew Read, ki preučije razvoj nalezljivih bolezni na univerzi v Pennsylvaniji. Dodaja, da se je lahko nova različica razvila pri določeni živali, osebi ali skupini oseb, pri kateri niso pravilno vzorčili nastanek bolezni. 

Nora kombinacija mutacij

Pri iskanju odgovorov za zdaj prednjači teorija, po kateri je omikron nastal pri imunokompromitiranem gostitelju, kot naprimer pri osebi z nezdravljeno infekcijo HIV-a. Ravno ljudje z oslabljenim imunskim sistemom so običajni rezervoarji za mutacije. Kot razmišlja Charity Dean, nekdanja zaposlena na kalifornijskem oddelku za javno zdravje, bi ravno ta teorija lahko pojasnila, zakaj omikron vsebuje tako "noro kombinacijo mutacij". 

Business Insider piše, da je ena izmed študij novega koronavirusa iz lanskega leta pokazala, da je okužba s koronavirusom pri 45-letnem moškem z antifosfolipidnim sindromom potekala pet mesecev. V tem obdobju je razvil ključne mutacije, ki so jih našli tudi pri drugih različicah, kot so delta, alfa in gama. Poleg tega strokovnjaki menijo, da se je ravno alfa različica razvila znotraj imunokompromitirane osebe. 

Omikron | Avtor: Profimedia Profimedia

Se je razširil iz živali? 

Nekateri znanstveniki na tej točki ne izključujejo niti možnosti, da se je omikron razvil pri živalski vrsti. Robert Garry, profesor mikrobiologije in imunologije z Medicinske fakultete v ameriškem Tulanu, izpostavlja, da nova različica v sebi nosi nekaj ključnih mutacij, ki bi lahko prispevale k temu, da so se s koronavirusom okužili glodvci. 

"Lahko da se je virus preselil na populacijo divjih živali, zato ga nismo videli nekaj časa, nato pa se je vrnil. To ni nora hipoteza, vendar za zdaj nimamo dovolj dokazov, da bi jo lahko potrdili," meni Martin Hibberd, strokovnjak za nalezljive bolezni iz Londona. 

Ta teorija bi lahko pojasnila, zakaj je bil pri človeku prvi primer omikrona odkrit komaj 19. novembra, če njegovo poreklo datira v lansko leto. 

Kakorkoli, strokovnjaki morda nikoli ne bodo ugotovili pravo poreklo omikrona. Na tej točki no niti ne skrbi najbolj; skrbijo vprašanja, ali bo ta v resnici bolj nazeljiv in nevaren za človeka. Kot navaja naš imunolog Alojz Ihan, če se izkaže, da ja omikron bolj nalezljiva in manj patogena, torej manj nevarna za človeka, bo to celo ugodno. Večja nalezljivost bo sicer najverjetneje terjala prilagoditev cepiv. Če bo omikron podobno nalezljiv kot delta, pa bodo zadostovali poživitveni odmerki trenutnih cepiv. Podrobneje v članku na tej povezavi. 

Omikron Alojz Ihan Zdravje "Če bo omikron bolj nalezljiv in manj patogen, bo to celo ugodno"

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
  • sam1 19:08 05.december 2021.

    Ampak za povzročanje izrednega stanja v sloveniji je zelo dobrodošel in so ga naši "strokovnjaki" v par dneh analizirali do najmanjšega atoma-vsaj po besedah Beovićke.....

  • marjan361 17:34 05.december 2021.

    verjetno narejen v laboratoriju

  • marjan361 17:33 05.december 2021.

    narejen v laboratoriju