Svet
2742 ogledov

Zaradi dveh primerov 2000 ljudi v karanteni

koronavirus covid-19 karantena Epa
Primer je povezan s potovanjem v Južno Afriko.

2.000 posameznikom, večinoma učencem, je bila odrejena karantena, potem ko so v mednarodni šoli v Ženevi odkrili dva primera nove različice omicron. Ženeva, kjer ima sedež tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), je prejšnji teden označila omicron kot "različico zaskrbljenosti" SARS-CoV-2, potem ko je potrdila primera pri posamezniku, ki se je vrnil s potovanja iz Južne Afrike in domnevno okužbo, povezano z isto osebo, poroča Reuters.

"Po dveh potrjenih primerih variante omicron s kampusa Châtaigneraie Mednarodne šole v Ženevi so se zdravstvene službe kantonov Vaud in Ženeva skupaj odločile, da bodo vsi študenti in osebje kampusa v karanteni za deset dni," so v četrtek pozno v izjavi sporočile zdravstvene oblasti v Ženevi.

Zdravstvena uprava ni povedala, ali so novi karantenski ukrepi povezani s predhodno potrjenim primerom, so pa dejali, da sta bila potrjena primera "v družini tesno povezana s pozitivno osebo, ki se je vračala s potovanja v Južno Afriko."

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Zdravje Omikron je, kot kaže, slaba novica za prebolevnike

Novi ukrepi zaradi različice omikron

Švica je doslej odkrila malo primerov nove različice, ki je razširjena v petih kantonih, in uvedla prepoved potovanj iz južne Afrike in karantenske zahteve za prihode iz 23 držav, vključno z Japonsko, Veliko Britanijo in Kanado.

V Švici, kjer znaša precepljenost prebivalstva okoli 65 %, se epidemične razmere sicer zaostrujejo. Danes so potrdili 9.493 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega največ v starostni skupini 10-19 let. Sedemdnevno povprečje znaša 7710, prirast novih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom pa je 25-odstoten. Na intenzivni negi se zdravi 226 bolnikov. Nedavno pa so izvedli tudi referendum, na katerem so prebivalci s 63 % večino podprli zakon o ukrepih proti pandemiji covida-19, ki se med drugim nanašajo tudi na covidno potrdilo.

Do 2. decembra so novo različico omikron potrdili v 15 evropskih državah, in sicer v Avstriji (4), Belgiji (3), Češki (1), Danski (6), Franciji (2), Nemčiji (10), Grčiji (1), Islandiji (1), Irski (1), Italiji (9), Nizozemski (16), Norveški (4), Portugalski (14), Španiji (3) in na Švedskem (4).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1