Zdravje
30816 ogledov

Omikron je, kot kaže, slaba novica za prebolevnike

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Epa
Iz prvih podatkov, ki so jih zbrali južnoafriški znanstveniki, bi lahko sklepali, da omikron predstavlja večjo nevarnost za prebolevnike, kot jo je delta.

Objavljena raziskava, ki še ni bila recenzirana, navaja, da ima omikron precejšnjo sposobnost izogniti se imunosti po prebolelosti. Iz študije, ki je dostopna na tej povezavi, izhaja, da so zaznali val okužb tudi med tistimi, ki so bolezen že preboleli. "Iz ugotovitev je mogoče sklepati, da gre vsaj delno prednost omikrona iskati v povečani zmožnosti, da okuži prebolevnike," je zapisala Juliet Pulliam, driektorica SACEMA, ki je bila na čelu omenjene raziskave. 

Ob tem opozarja, da nimajo podatkov o statusu cepljenja pri osebah, ki so bile zajete v njihovo študijo, zato ne morejo še podati nobenih zaključkov glede učinkovitosti cepiv proti omikronu. Poudarila je, da bo treba v naslednjih korakih pridobiti podatke o tem, kakšna je virulentnost virusa v primerjavi z ostalimi različicami, pa tudi o poteku bolezni pri okužbi z omikronom. 

Znanstveniki so preučili 2.796.982 primerov in v 356.700 primerih, kar predstavlja 1,3 odstotka vseh, potrdili okužbo z omikronom pri prebolevnikih. Na podlagi zbranih podatkov so ugotovili, da je tveganje za okužbo pri prebolevnikih 2,4-krat večje kot v prvem valu. 

Cepljenje Covid-19 Zdravje Lahko bi že uvedli obvezno cepljenje, pa ga nismo. To je razlog.

Za Sky News je podatke komentiral profesor Paul Hunter z Univerze East Anglia. Hunter meni, da na podlagi podatkov lahko sklepamo, da bo omikron do določene mere znal zaobiti imunost tako po prebolelosti kot po cepljenju. "Do kakšne mere še ni jasno, dvomim pa, da bi lahko imunost v celoti zaobšel. Druga velika neznanka je, ali to poveča tveganje za resen potek bolezni, hospitalizacije in smrti. V primeru prejšnjih različic so epidemiološke študije pokazale, da je bila zaščita pred resnim potekom bolezni boljša kot zaščita pred okužbo," je dejal. 

Ker je v Južni Afriki precepljenost nizka – nekaj več kot 20 odstotkov –, znanstveniki pozorno spremljajo, kako se bo omikron obnašal v državah, kjer je precepljenost višja, kot sta na primer Izrael in Velika Britanija. 

Barry Schoub, predsednik južnoafriškega odbora za cepljenje, je za Sky News dejal, da so prvi znaki "dobre novice". "V tem trenutku je videti obetavno, saj je v večini primerov, ko zbolijo cepljeni, potek bolezni blag. V bolnišnicah sicer opažamo rahlo rast, a nič tako dramatičnega kot v prejšnjih valovih."

Omikron Covid-19 Zdravje Črne napovedi glede omikrona

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar Alliastella
    Alliastella 23:39 03.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu -- H︆︆o︆︆t︆︆s︆︆e︆︆n︆︆︆︆n︆︆.︆︆C︆︆︆︆o︆︆m

  • galeon 20:48 03.december 2021.

    Še en poizkus prepričevanja v cepljenje. Samo ne vedo, da nismo vsi ovce.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:33 03.december 2021.

    Dovolj imam te jebene korone in xy sevov, pa politikov, ki itak vso vodo na svoj mlin peljejo. A bi lahko kdaj še kakšno lušno, vzpodbudno novico dobili, pa magari če samo o lepem vremenu.