Svet
35431 ogledov

Omikron: Slabe novice, če se to potrdi

Omikron Profimedia
Informacije o potrjenih primerih različice omikron prihajajo iz čedalje več držav.

Podatki o različici omikron, ki so trenutno znani, še ne dajejo dokončnih odgovorov na ključna vprašanja o prenosljivosti virusa, o poteku bolezni in o možnosti, da virus izniči vpliv cepiv in prebolelosti. 

ECDC ocenjuje, da bi v primeru, da je omikron res tako nalezljiv, kot se zdi, v prihodnjih nekaj mesecih lahko predstavljal več kot polovico vseh okužb v območju EU/EEA. Iz modelov, ki jih je izdelal ECDC, je razvidno, da bi zapiranje meja in omejitve potovanj zakasnili vpliv nove različice na območju EU/EEA največ za dva tedna.  

O novih primerih poročajo iz več držav

Prvi novi primer omikrona so potrdili v Indiji. Prisotnost različice omikron so potrdili pri dveh moških, ki sta priletela iz Južne Afrike v mesto Bangalore. Obe okuženi osebi sta na opazovanju. 

Prvi primer so potrdili tudi v ZDA, natančneje v Kaliforniji. Dr. Anthony Fauci je povedal, da gre za posameznika, ki je 22. novembra pripotoval iz Južne Afrike in je bil pozitiven na testu PCR 29. novembra. Oseba je v karanteni, njegovi bližnji stiki so bili do zdaj negativni na testiranju PCR. Okuženi je bil polno cepljen in ima trenutno blage simptome bolezni, njegovo stanje pa se že izboljšuje. 

Prve primere so potrdili tudi v Grčiji in Franciji. Medtem število okužb v Afriki narašča, med primeri pa prevladuje različica omikron. 

Slovenska vlada je na dopisni seji spremenila odlok za omejevanje covida.

"Še več let se bo treba cepiti vsako leto"

Šef farmacevtskega podjetja Pfizer dr. Albert Bourla meni, da se bo še kar nekaj let treba vsako leto cepiti proti covidu-19. V pogovoru za BBC je ocenil, da bo namreč v boju z boleznijo treba vzdrževati "visoko stopnjo zaščite"

V podjetju so se že odzvali na pojav nove različice omikron, ki so jo prejšnji teden potrdili v Južnoafriški republiki. Pričakujejo, da bi prilagojeno cepivo lahko bilo pripravljeno v roku sto dni. V kratkem naj bi na trg prišlo tudi cepivo, ki bi ga bilo mogoče do tri mesece hraniti v hladilniku. Trenutno je namreč cepivo treba hraniti na -70 stopinj Celzija, kar po njegovih besedah predstavlja težavo pri dobavi cepiva v države, ki imajo omejene zdravstvene storitve. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • david193 17:55 03.december 2021.

    In eni kreteni bi uvajali obvezno cepljenje! Za kirga kurca če obstaja velika verjetnost da cepivo ne bo delovalo, itak bo pa virus mutiral da sigurno ne bo delovalo. Tega sranja itak nikol ne bo konc ker se obnaša kot ...prikaži več virus gripe za katero se je treba vsako leto na novo cepit. In zdaj bo vsako leto obvezno cepljenje al kaj? Pejte v kurac, pustite me normalno živet, itak pa noben ni nesmrten. Obstaja veliko bolj smrtonosnih bolezni ne samo ta jeben Covidni prehlad!!