Zdravje
7843 ogledov

Črne napovedi glede omikrona

Omikron Profimedia
Evropska agencija za zdravila objavila opozorilo.

Koronavirusna različica omikron, ki velja za bolj nalezljivo in se lahko hitreje širi, bi lahko v nekaj mesecih predstavljala več kot polovico novih okužb v Evropi, so danes posvarili pri Evropski agenciji za zdravila (Ema). 

"Glede na matematični model ECDC so namigi, da bi lahko omikron povzročil več kot polovico vseh okužb s SARS-CoV-2 v EU in Evropskem gospodarskem prostoru v prihodnjih nekaj mesecih," so v poročilu o oceni ogroženosti zapisali pri Emi.

Zaznani že prenosi med stiki v Evropi

V svetu so do srede popoldne skupno potrdili 352 okužb z omikronom v 27 državah, od tega je 70 primerov v 14 državah EU in Evropskega gospodarskega prostora. Večina primerov je bila povezanih s potovanji na jug Afrike, pri nekaterih pa že gre za prenose med bližnjimi stiki. Zaenkrat bolezen pri vseh okužbah poteka asimptomatsko ali blago.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes medtem objavil posodobljen epidemiološki zemljevid, na katerem ostajajo oranžna le še redka območja v Evropi, to so nekateri deli Italije in Španije, drugod pa prevladujeta rdeča in temno rdeča območja.

Temnordeča je skoraj cela vzhodna in srednja Evropa, izjema so Romunija ter deli Bolgarije in Nemčije, ki so rdeči. Temno rdeča še naprej ostaja tudi Slovenija, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. Rdeče obarvane so medtem v večji meri Skandinavija, Francija, Španija in Portugalska.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko "najboljše" zelene na zemljevidu ECDC trenutno ni.    

Omikron Svet Omikron: Slabe novice, če se to potrdi Omikron Slovenija Policija objavila prijave: Takšna je nevarnost, da je omikron že pri nas

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.