Z zaposlitvijo mladih oproščeni plačila prispevkov

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Od jutri. Če bo delodajalec za nedoločen čas zaposlil mlado brezposelno osebo, bo za dve leti oproščen plačila prispevkov.
Oglej si celoten članek

Jutri začne veljati določilo zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. Tako bo do 31. decembra prihodnje leto delodajalec, ki bo za nedoločen čas zaposlil mladega brezposelnega, v celoti oproščen plačila prispevkov. 

To bo veljalo za zaposlovanje mlajših od 30 let, ki pa morajo biti vsaj tri mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih. Delodajalec bo tako za prvih 24 mesecev zaposlitve v celoti oproščen plačila prispevkov delodajalca (prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti).

Pravice bodo enake

Kljub oprostitvi prispevkov bo zaposleni upravičen do enakega obsega pravic iz navedenih socialnih zavarovanj, kot če bi bili prispevki delodajalca plačani, pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če razmerje prekine delodajalec, mora plačati vse za nazaj

"Če bo takšna zaposlitev osebi predčasno prenehala po volji delodajalca v prvih 24 mesecih, ko je delodajalec upravičen do oprostitve plačila prispevkov, bo moral za nazaj plačati vse prispevke. Če da redno odpoved delavec (na primer ker si najde novo službo), to nima posledic za delodajalca," pojasnjujejo na ministrstvu.

Več za določen čas

Na ministrstvu ocenjujejo, da bo namesto 20 tisoč novih zaposlitev mladih, kolikor jih je bilo lani (od tega skoraj 90 odstotkov za določen čas), na podlagi navedene spodbude na letni ravni na novo zaposlenih 25 tisoč mladih, od tega sedem tisoč za nedoločen čas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:33 30. Oktober 2013.

    Mirko v vojni ,ki bo tako ali tako prišla (nimamo druge izbire) bo odpoved čisto samodejna, bum in ni te …

  • 16:30 30. Oktober 2013.

    Pospravil sem vse strelno orožje in razstreliva! Iz podstrešja sem prinesel staro zarjavelo sekiro! Ta bo ravno pravšnja za glave …

  • 15:41 30. Oktober 2013.

    Pravzaprav bodo tako zaposlovali tisti delodajalci, ki imajo že tako ali tako namen (oziroma so sposobni) zaposlovati, nekateri delodajalci pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.