Slovenija
39 ogledov

Z zaposlitvijo mladih oproščeni plačila prispevkov

zaposlovanje Dejan Mijović
Od jutri. Če bo delodajalec za nedoločen čas zaposlil mlado brezposelno osebo, bo za dve leti oproščen plačila prispevkov.

Jutri začne veljati določilo zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. Tako bo do 31. decembra prihodnje leto delodajalec, ki bo za nedoločen čas zaposlil mladega brezposelnega, v celoti oproščen plačila prispevkov. 

To bo veljalo za zaposlovanje mlajših od 30 let, ki pa morajo biti vsaj tri mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih. Delodajalec bo tako za prvih 24 mesecev zaposlitve v celoti oproščen plačila prispevkov delodajalca (prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti).

Pravice bodo enake

Kljub oprostitvi prispevkov bo zaposleni upravičen do enakega obsega pravic iz navedenih socialnih zavarovanj, kot če bi bili prispevki delodajalca plačani, pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če razmerje prekine delodajalec, mora plačati vse za nazaj

"Če bo takšna zaposlitev osebi predčasno prenehala po volji delodajalca v prvih 24 mesecih, ko je delodajalec upravičen do oprostitve plačila prispevkov, bo moral za nazaj plačati vse prispevke. Če da redno odpoved delavec (na primer ker si najde novo službo), to nima posledic za delodajalca," pojasnjujejo na ministrstvu.

Več za določen čas

Na ministrstvu ocenjujejo, da bo namesto 20 tisoč novih zaposlitev mladih, kolikor jih je bilo lani (od tega skoraj 90 odstotkov za določen čas), na podlagi navedene spodbude na letni ravni na novo zaposlenih 25 tisoč mladih, od tega sedem tisoč za nedoločen čas.

Komentarjev 4
  • murderone 16:33 30.oktober 2013.

    Mirko v vojni ,ki bo tako ali tako prišla (nimamo druge izbire) bo odpoved čisto samodejna, bum in ni te več

  • murderone 16:30 30.oktober 2013.

    Pospravil sem vse strelno orožje in razstreliva! Iz podstrešja sem prinesel staro zarjavelo sekiro! Ta bo ravno pravšnja za glave politikov! Če slučajno falim bo pa mogoče tetanus naredil svoje! Pravici bomo od sedaj rekli slovenska tnala!Vsi boste šli prej ...prikaži več ko slej v pizdo materino!!!!

  • Inana 15:41 30.oktober 2013.

    Pravzaprav bodo tako zaposlovali tisti delodajalci, ki imajo že tako ali tako namen (oziroma so sposobni) zaposlovati, nekateri delodajalci pa bodo svoje zaposlene odpustili, jih za tri mesece poslali na zavod (medtem bodo za njih delali prek avtorske pogodbe ali ...prikaži več na črno), nato pa jih zaposlili in bili oproščeni plačila prispevkov. Upam, da je v zakonu kakšno varovalo. Tisti, ki že zdaj težko zaposlujejo, tega ne bodo upali izkoristiti, ker jim bo zaposlena čez dve leti spet breme in bodo raje zaposlili nekoga prek avtorske pogodbe, ki se ga bodo lahko potem znebili, ko ga ne bodo potrebovali več.Vsaka olajšava je dobrodošla, če vsaj nekoliko zmanjša brezposelnost, vendar pa so te pomoči bolj šminka, kot pa neka konkretna rešitev. Delodajalci bi veliko lažje in več zaposlovali, če bi bili prispevki na splošno nižji. Tako bi bilo v državno blagajno vplačanih več nižjih prispevkov, povečalo bi se število zaposlitev, zmanjšalo število socialnih pomoči, povečala bi se kupna moč