Za in proti individualnim računom

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Vlada proti individualnim računom, ki jih predlagajo v SDS. Papež: Mnogih ugodnosti čez dve, tri leta ne bo mogoče ohraniti.
Oglej si celoten članek

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je na novinarski konferenci poudaril, da se bo prostor v javnih financah ob zavrnitvi reforme zmanjševal za druge pomembne izdatke. "Odlaganje reforme za nekaj let prinaša le še večje probleme," je dejal. Uvedbi t. i. individualnih računov, ki jih predlagajo v SDS, nasprotuje. "Ta sistem ni solidaren, ker temelji na individualnih vplačilih."

Da navidezni računi niso prava rešitev, sta prepričana tudi Marijan Papež z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Nataša Trček z ministrstva za delo, ki sta danes preko vladnega spletnega portala odgovarjala na vprašanja državljanov in državljank. "To (večja transparentnost), kar se kaže kot največja prednost navideznih računov, je tudi največja pomanjkljivost," je poudarila Trčkova.

Nasprotno menijo v SDS. "Sistem je pregleden, pravičen in razumljiv. Omogoča večjo povezanost med vplačanimi prispevki in pokojninami. Deluje izrazito motivacijsko, saj ljudje vedo, da bodo, če bodo vplačali več prispevkov, dobili tudi višje pokojnine," so zapisali v odzivu na Gasparijeve besede. Po njihovem prepričanju zavrnitev oziroma padec reforme ne bo imel finančnega vpliva na stabilnost države.

"Sindikalni" predlogi vlade
Papež deli mnenje z Gasparijem in je prepričan, da se mnoge ugodnosti, če bomo reformo sprejemali čez dve, tri leta, ne bodo ohranile. "Vladna stran je v končni fazi, recimo s podaljšanim prehodnim obdobjem, znižanjem starostne meje zaradi otrok in vojaščine ali fiksnega valorizacijskega količnika, v pokojninsko reformo dejansko vnesla elemente, kot da bi bili vneseni na sindikalni predlog," je dejal. “To so predlogi, ki jih je treba pozdraviti,“ je poudaril in napovedal: "Bojim se, da teh ugodnosti pozneje ne bo več mogoče vnesti v zakon."

Prepričan je, kakor tudi Trčkova, da se preveč poudarja upokojitvena starost 65 let. "Moški se bodo dejansko upokojevali prej zaradi vojske, ženske zaradi otrok in drugih dodatnih možnosti upokojevanja, ki jih za razliko od starega vsebuje nov sistem," je dejal. Trčkova je poudarila, da obstaja več možnosti, da se posameznik izogne malusom, med njimi delna upokojitev.

Sindikati so medtem znova pozvali k zavrnitvi reforme. "Reforma je z zaostrovanjem pogojev za dosego polne pokojnine brez odbitkov krivična do velike večine zaposlenih, do brezposelnih in prekernih delavcev," je poudaril Dušan Semolič, predsednik ZSSS. "Politika stavi le na dramatičen prikaz stanja, vlada pretirava ter želi predvsem ustrahovati," meni Semolič. Posledice zavrnitve reforme po prepričanju sindikatov za ljudi ne bodo usodne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.