Za Levico nekatera imena ekipe Marjana Šarca razočaranje

Foto: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Foto: Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
V Levici razočarani nad imeni nekaterih kandidatov vladne ekipe Marjana Šarca, a v skladu s protokolom listi ne morejo nasprotovati. Njihov poslanec našteva razloge, zakaj gospodarski minister zanj neprimeren kandidat.
Oglej si celoten članek

Lista kandidatov za ministre je znana, a njihova imena bi lahko prinesla še nekaj zapletov za bodočo vlado Marjana Šarca. Z vsemi kandidati, ki so jih predlagale stranke, Šarec še opravlja razgovore in vsaj v teoriji bi lahko pred petkovo vložitvijo ministrske liste v državni zbor predlagal zamenjavo. Doslej je javnosti znano, da je predsednik vlade zahteval menjavo le v primeru Irene Majcen, ki so jo nato v Desusu nadomestili z Aleksandro Pivec s Ptuja.

Stranki SAB in SMC sta se temu želeli izogniti in sta vstop v vlado vezali na svoje ministrske kandidate.

Prva sta se pri Šarcu oglasila kandidata SD Dejan Prešiček in Andreja Katič in po koncu pogovorov pojasnila, da so se med drugim pogovarjali o prednostnih nalogah. Glede možnosti veta, ki ga lahko Šarec uporabi na predloge kandidatov iz strank, je Katičeva po navedbah STA pojasnila, da Šarec danes ni omenil te možnosti. Sledila sta še kandidata SMC Jure Leben in Zdravko Počivalšek, ki nista dajala izjav.

V sredo so na vrsti še kandidati SAB in DeSUS. Kandidati, ki jih je predlagala LMŠ, dodatnih pogovorov ne bodo imeli, prav tako verjetno ne prvaki strank.

Slovenija Kdo so ministri Marjana Šarca? Fakin, Poklukar, Kodelja in Bertoncelj

"Ministrstvo razume kot lobistično pisarno in delavce ter delavke kot klobaso, ki se jo (na)reže"

Nasprotovanje pri delu poslancev pa ne glede na Šarčevo odločitev lahko pričakuje SMC-jev Počivalšek, ki se je na vložitev pobude za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo investicije na območju občine Hoče - Slivnica oziroma lex Magna odzval s komentarjem, da želijo "ljubljanski močvirniki sesuti delovna mesta v Mariboru". Zapletel se je tudi v po mnenju KPK nezakonito lobiranje. Na odločitev se je pritožil.

Foto: Saša Despot Franc Trček Da zagotovo ne bo podprl gospodarskega ministra, četudi ga dajo "v Levici iz kože", je poslanec Levice Franc Trček napovedal že ob vložitvi kandidature Marjana Šarca za mandatarja. Danes pa Trček ponovno na Facebooku našteva razloge, zakaj je zanj neprimeren kandidat. Med drugim navaja neprimerne osnutke Strategije pametne specializacije, zaradi katerih naj bi se nam v Bruslju posmehovali, ter da razume ministrstvo "kot lobistično pisarno in delavce ter delavke kot klobaso, ki se jo (na)reže".

Mesec: Nekatera imena razočaranje, a ključna bodo zaslišanja

"Za to ministrsko ekipo velja podobno, kot velja v splošnem v politiki: po navadi nimamo na mizi več dobrih možnosti, ampak samo slabe v različnih odtenkih. Za to vlado pač lahko rečem, da je to, kar smo pričakovali - torej najmanj slaba v dani situaciji, po danem volilnem rezultatu," je v izjavi za medije danes pojasnil koordinator Levice Luka Mesec, ki je navedel še, da so nekatera imena za njih razočaranje, a da je bolj kot ime ministra pomembno, kaj bo ministri na svoji funkciji počeli. Ključne zato, naj bi bile predvsem predstavitve na matičnih odborih državnega zbora prihodnji teden.

Če bodo kandidati že v začetku pokazali, da "bodo šli mimo koalicijske pogodbe", bodo po besedah Mesca vladi Marjana Šarca priporočali, naj se kandidate menja, ker v nasprotnem primeru te ekipe ne bodo podprli. Levica se je v sporazumu s peterico koalicijskih strank namreč zavezala, da listi kandidatov za ministre ne bo nasprotovala, je pa lahko pri glasovanju vzdržana.

Za izglasovanje ministrske liste, o kateri se glasuje v celoti, je namreč potrebna navadna večina.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:45 28. Avgust 2018.

    Levica zna curo gont in delat zmedo,da bi pa sami prevzel kakšno ministrstvo,ker so tako sposobni to pane?Je laži spodjebavat ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.