Slovenija
1740 ogledov

Vrhovno sodišče zavrnilo ministra Počivalška, pri katerem je Zemljarič nezakonito lobiral, in dalo prav KPK

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Komisija za preprečevanje korupcije je le objavila ugotovitve o lobističnem sestanku Janeza Zemljariča in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Objavo je doslej z začasno odredbo uspelo zadržati ministru, a je vrhovno sodišče zdaj ugotovilo, da ni uspel dokazati težko popravljive škode.

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo gospodarskega ministra vlade v odstopu Zdravka Počivalška za izdajo začasne odredbe, ki prepoveduje objavo ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o sumu nedovoljenega lobiranja. Komisija je tako javno objavil vse ugotovitve glede sestankovanja Počivalška in njegovih sodelavcev z lobistom Janezom Zemljaričem, s katerim so v juliju oziroma avgustu 2016 sestankovali glede projekta "Izolski otok".

Janez Zemljarič na sodišču | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sestanek so sicer že leta 2016 razkrili mediji, saj je Zemljariča pred ministrstvom srečal in fotografiral fotograf Reporterja, pod drobnogled pa je primer nato vzela tudi KPK. 

V svojih ugotovitvah protikorupcijska komisija zdaj tako ugotavlja, da je Zemljarič na prvem sestanku z ministrom, državno sekretarko Evo Štravs Podlogar in uslužbenko Dijano Madžarac izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje Projekt. A kot se je izkazalo kasneje, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist – šlo je torej za nezakonito lobiranje.

Kaj je minister storil narobe?

Stike je minister Počivalšek sicer dojel kot lobistične in jih kot take tudi prijavil komisiji. A na ministrstvu od Zemljariča niso zahtevali podrobnejših pojasnil, enako tudi minister v nadaljevanju pogovora ni zahteval predložitve pooblastila niti ni stika zavrnil. Po sklepu komisije je bilo takšno ravnanje ministra neustrezno. "Zakon namreč od lobiranca izrecno zahteva, da zavrnejo stik z lobistom in o poskusu vplivanja poročajo komisiji, če ocenijo, da so stiki nezakoniti ali v nasprotju z namenom ZIntPK," so zapisali pri KPK in dodali, da sklepanje o tem, da je Janez Zemljarič zakoniti zastopnik Gorenje Projekt, d. o. o., ne vzdrži resne presoje. Iz posredovanih pojasnil namreč izhaja, da mu je poznan, kar pomeni, da je poznal oziroma se zavedal njegovega statusa.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. | Avtor: Anže Petkovšek Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Kotnikova 5. Anže Petkovšek
Zdravko Počivalšek bi bil po navedbah KPK dolžan pred privolitvijo v lobistični stik preveriti, ali gre za registriranega lobista ter zahtevati, da mu predloži pooblastilo interesne organizacije, za katero lobira. Če lobist tega pooblastila ni imela, pa bi moral stik zavrniti in o tem poročati komisiji. "Dolžnost lobiranca je torej zavrniti stik z osebo, če je poskušal lobirati posameznik, ki ne izpolnjuje zakonskih pogojev oziroma ni lobist, izkazuje pa namero za interesno organizacijo in o poskusu obvestiti komisijo," še navajajo v KPK, kjer so po odločitvi vrhovnega sodišča zdaj še naknadno objavili ugotovitve v tem primeru, ki zadevajo ministra v odstopu.

Medijem je že sredi julija poslala ugotovitve v zvezi z vsemi drugimi navzočimi na sestankih, torej Evo Štravs Podlogar, Dijano Madžarac in Janezom Zemljaričem, med tem ko se je Počivalšek hkrati vložil tožbo in tudi predlagal začasno odredbo, češ da bi mu objava lahko škodila z vidika možnosti, da v bodoče opravlja odgovorne javne funkcije ali funkcije v gospodarstvu.

Počivalšek izraža dvom v KPK: Napadi koncentrirani na čas sestavljanja vlade

Počivalšek je že v odgovoru na osnutek ugotovitev KPK sporočil, da je osnutek njihovih ugotovitev nepravilen, dejansko ugotovljeno stanje pa zmotno in nepopolno ugotovljeno, med drugim KPK očita, da mu komisija ni omogočila prisotnosti pri zbiranju dokaznega gradiva. Poleg tega KPK tudi očita, da ni ugotavljala, ali je Zemljarič v resnici predstavljal idejo o projektu "Izolski otok" ter ali je v resnici smela lobirati v imenu in za račun takšne interesne organizacije kot njen zastopnik ter ali je sploh šlo za lobiranje v smislu kot ga opredeljuje zakonodaja.

Danes pa je minister Počivalšek vnovič podvodil v delo KPK in navedel, da če bi oseba na čelu KPK svoje delo opravljala strokovno, ne bi svojih ugotovitev o dogodkih iz leta 2016 pošiljala šele med volilno kampanjo 2018 in napade koncentrirala na čas sestavljanja koalicije.

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 12:51 04.avgust 2018.

    VS zavrnilo zahtevo gospodarskega ministra vlade v odstopu Zdravka Počivalška za izdajo začasne odredbe, ki prepoveduje objavo ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o sumu nedovoljenega lobiranja. Potrebuje čas za urejanje alibija .

  • korencek3333 10:23 03.avgust 2018.

    Komunistična srenja še živi, če bi bili v pravni državi bi moral Zemljarič igrat klavir ima dost masla na sebi..

  • matermila 08:17 03.avgust 2018.

    OK,sedaj vemo,da sta ravnala protizakonito,torej sta kazensko odgovorna(če je nekaj protizakonito je lopovščina,torej sledi kazenski pregon).Zanimajo me možne posledice za oba,ki sta kršila zakon.Najverjetneje se ne bo zgodilo nič,kot je to že dolgo praksa v Sloveniji.Torej trela se je gora,rodila ...prikaži več se je miš.Zapravljanje denarja za brezzobega tigra KPK.

Sorodne novice