Slovenija
1096 ogledov

"Vroč kostanj" bo minister Zdravko Počivalšek predal novi vladi

celovška Saša Despot
Gospodarski minister, ki se je v svojem mandatu zavzemal za popolno odpravo omejitev glede cen goriv, bo vroč kostanj predal novi vladi. Danes so uredbo, ki ohranja obstoječe stanje, namreč podaljšali še za pol leta.

Po vrsti predlogov gospodarskega ministra Zdravka Počivalška na vladi, da bi trgu prepustili določanje cen goriv po vsej Sloveniji, je vlada na seji ponovno podaljšala trenutno stanje in izdala uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki podaljšuje obstoječe stanje do 30. septembra 2018. Predlogu gospodarskega ministrstva so sicer vseskozi nasprotovali na finančnem ministrstvu, kjer so želeli pred sprejetjem odločitve natančno analizirati in ovrednoti posledice. Poleg tega pa predloga SMC-jevega ministra nista podpirali niti zdaj že nekdanji koalicijski partnerici SD in Desus.

Bencinska črpalka Slovenija Ministrstvo s predlogom za deregulacijo goriv: Z glavo skozi zid

Mehanizem oblikovanja cen naftnih derivatov pa se tako kot doslej ne uporablja na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Od 9. novembra 2016 cene lahko trgovci na avtocestnem križu spreminjajo poljubno.

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva pa se bo vsaj naslednje pol leta izračunavalo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolarja in evra. Tako dobljeni modelski ceni mineralnega naftnega derivata se - kot navaja vlada v sporočilu za javnost - nato doda še dodatek za bio-komponento v evrih/liter (Δt (Bio-)), ki se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov in 14-dnevnega povprečja cen biogoriv.

Komentarjev 1
  • Avatar tupatam
    tupatam 15:34 29.marec 2018.

    V tej banani je pa res lahko vsak nesposobnež minister!