Slovenija
15 ogledov

Liberalizacija cen goriv? Vlada bo še en mesec preučevala "budžet".

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Saša Despot
Vlada je še za en mesec podaljšala uredbo, po kateri ohranja trenutno delno regulacijo cen pogonskih goriv. En mesec naj bi namreč preučevali še vplive na "budžet".

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po koncu današnje seje vlade sporočil, da vlada še ni odločila za popolno sprostitev cen goriv in so trenutno uredbo, ki še omejuje cene goriv za dizel in 95-oktansko gorivo, podaljšali še za en mesec. Nova uredba začne veljati 9. junija 2016 in bo veljala en mesec

V tem času naj bi preučili "vpliv na budžet", ki bi ga imela sprostitev cen vseh goriv na avtocestnem križu in hitrih cestah. To bi bil po mnenju Počivalška, ki podpira odpravo omejevanja, korak k popolni odpravi. Na tak način pa naj bi se izognili tudi drastični podražitvi. "Domači kupci imajo na voljo druge bencinske črpalke, tujci pa lahko Slovenijo, ki ni tako velika, prečkajo z enim tankom," je navedel Počivalšek, ki pa ob tem navaja, da bo vlada vedno ohranilo tudi varovalko, da ob drastičnem zvišanju cen lahko poseže na trg in vzpostavi prejšnje stanje.

Kot razlog proti vzpostavitvi popolni liberalizaciji, pa minister navaja, da je "proračun dovolj velik zadržek", kot smo že pisali, bo že zaradi sprostitve dveh vrst goriv predvidoma tristo tisoč evrov manj prilivov v proračun.

Gospodarski minister Počivalšek pa v tem mesecu računa tudi na trgovce, da bodo bolj vzpostavili sistem, ki bo potrošnikom omogočal bolj pregledno spremljanje cen goriv. Cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo trgovci namreč sami in te cene lahko trgovci spreminjajo tudi večkrat na dan.

Cene med trgovci pa se doslej bistveno ne razlikujejo. Liter 100-oktanskega bencina tako trenutno pri OMV stane 1,285 evra, med tem ko je cena pri Petrolu 1,290 evra za liter.

Komentarjev 8
 • Avatar Leon
  Leon 15:22 03.junij 2016.

  Delničarji Petrola si manejo roke ................to jim je osamosvojitev dala !

 • Pepe007 07:56 03.junij 2016.

  Pismeni ljudje bi z malo logike ugotovili, da so pri nas višje cene goriv preden pridejo do črpalke kot v sosednji Avstriji že končna cena in je potem konkurenca samo še pesek v oči. Torej je treba v člankih raziskovati, ...prikaži več koliko davkov na davke imamo mi in koliko drugje ter pisati predvsem to.

 • Janez_53 00:11 03.junij 2016.

  Čemu pa se torej ne izseliš v državo, kjer boš lahko vsem verjel?