Slovenija
11213 ogledov

Ministrstvo s predlogom za deregulacijo goriv: Z glavo skozi zid

Zdarvko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Napoved gospodarskega ministrstva Zdravka Počivalška, da bo v začetku februarja predlagalo popolno deregulacijo goriv, je že zdaj obsojena na poraz.

Ker marca poteče uredba, na podalgi katere se določajo cene reguliranih goriv, bo vlada o njej kmalu zopet razpravljala. Na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška napovedujejo, da naj bi se to zgodilo v začetku februarja, pri čemer bodo zopet predlagali, da naj trgovci povsem sami določajo ceno vseh goriv povsod in ne le na avtocestnem križu. A ta napoved je že zdaj obsojena na propad ...

Čeprav je direktor direktorata za notranji trg Franc Stanonik nedavno izpostavil, da je "na enem izmed zadnjih sestankov, ki so jo imeli s finančno ministrico, tudi ona že izrazila stališče, da bi morebiti lahko ministrstvo za finance pristalo na pobudo“, se zdi, da to še ne bo tako kmalu.

Bencinska črpalka | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Na ministrstvu za finance Mateje Vraničar Erman namreč želijo, da se pred sprejetjem odločitve natančno analizira in ovrednoti posledice obstoječe delne liberalizacije cen. "Šele na tej podlagi bo ministrstvo za finance lahko dodatno preverilo svoje stališče," so za Žural24 na vprašanje, ali bodo naslednji mesec podprli predlog po sprostitvi bencina, odgovorili na finančnem ministrstvu.

V koaliciji bosta SD in SMC gotovo proti

In ne le, da na finančnem ministrstvu predloga gospodarskega ministra iz kvote SMC zagotovo v naslednjem mesecu ne bodo podprli, tudi v SD in Desusu, ki poleg SMC glasujeta o vladnih uredbah. V obeh strankah predlogu že pred tem niso naklonjeni, tik pred dvojnimi volitvami - parlamentarnimi in lokalnimi - pa mu prav gotovo ne bodo prikimali.

"V PS DeSUS smo prav tako mnenja, da popolna liberalizacija ne bo prinesla sprostitve maloprodajnih cen saj je glede na sedanji duopolni trg težko pričakovati vstop novih konkurentov. Prav tako je pri oblikovanju maloprodajne cene potrebno pretehtati tudi ostale komponente ter razmisliti o istočasnih spremembah na področju trošarinske in davčne politike," je izpostavila predstavnica DeSUS Nina Stankovič in dodala, da so zagotovo tudi prepričani, da bi se kakršnokoli povišanje cene, pa naj gre tudi zgolj za minimalno, prelilo na pleča končnih potrošnikov. Enako pravijo tudi v SD: "Nadaljnji deregulaciji cen pogonskih goriv v SD nasprotujemo, saj struktura trga ne bi prinesla večje konkurence, le potencialno višje cene za kupce in morebitne višje dobičke prodajalcev naftnih derivatov."

Osamljeni jezdeci?

Če med nasprotnike popolne sprostive cen na podlagi njihove raziskave, ki izpostavlja možnost tveganja, da bi prihajalo do omejevalnih sporazumov oziroma tihih dogovorov, ter pomisleke, da bi zaradi trenutnega stanja na trgu lahko prišlo do učinka "raket in perja", uvrstimo še Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) in potrošniške organizacije, potem se zdi, da je gospodarsko ministrstvo pri pobudi o sprostitvi cen skupaj z naftnimi trgovci bolj kot ne osamljeno. S svojimi predlogi pa hočejo z glavo skozi zid.

Mercedes-benz CLS HRVAŠKA Avto Kaj je Hrvatom prinesla liberalizacija cen goriv?
Komentarjev 14
  • dragec 13:08 28.januar 2018.

    petorl - slo monopolist

  • srecnii 19:44 27.januar 2018.

    Imam avto na plin in 90% črpalk ima čez petrol. Petrol ima plin po 69 centov, drugi pa nekje 58-65 centov/litr.

  • wolf.ata 15:49 27.januar 2018.

    za domačine,državljane cenejše gorivo,za tujce dražje,ampak cenejše kot v tujini,tako bi bilo prav