Slovenija
34778 ogledov

Gorivo boste lahko odslej plačevali brez gotovine ali kartic

slovenija 17.05.12, bencin, tocilna rocka, tocenje goriva, FE Trading, odprtje n
1/2
Anže Petkovšek
Od danes dalje lahko na 370 bencinskih servisih Petrola za gorivo plačate brez gotovine ali kartice.

Gorivo in drobnarije, ki jih kupujete na Petrolovih bencinskih servisih, lahko od danes dalje plačujete prek pametnega telefona oziroma aplikacije Petrol mBills.

Naš največji naftni trgovec je namreč prevzel finančni startup mBills, ki je postavilo temelje za mobilno plačevanje. Z njihovo aplikacijo lahko izdelke in storitve plačate na več kot tisoč mestih, plačujete lahko tudi položnice, zdaj upajo, da bo z novim lastnikom platforma za plačevanje naredila nov preskok.

Vanjo bi radi vključili vse: Petrolovo kartico, kreditne kartice, bančne storitve, … S katero od teh bo kupec plačal na blagajni, pa bo njegova odločitev. "To nam lahko uspe le, če se odpremo do vseh trgovcev in uporabnikov," pravi predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.

Petrol Berločnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Časovnica širitve za naslednje leto je že dorečena, a je ni želel razkriti. Dejal je le, da je z enim od velikih trgovcev že vse dogovorjeno. Prav tako je po njegovem za sodelovanje v platformi zelo zainteresirana ena od slovenskih bank.

"Zakaj bi bilo to zanimivo za trgovce? Ker bo provizija nižja od tiste, ki jo plačujemo danes. Za kupce je plačevanje z različnimi karticami brezplačno, trgovci pa za njihovo uporabo plačujemo izdajatelju kartice provizije," še poudarja Berločnik.

Pa bo zadeva dobičkonosna? "Diners kartica ima recimo 50 tisoč uporabnikov, pa je dobičkonosna," odgovarja Berločnik in dodaja, da ima Petrol 370 bencinskih servisov, kar pomeni 370 dodatnih plačilnih mest, doseči pa morajo, da se tej platformi pridružijo tudi drugi trgovci.

"Če bi recimo prišla neka trgovska družba, ki bi želela imeti svoj uporabniški vmesnik, prilagojen svoji kartici zvestobe, smo platformo pripravljeni zanj prilagoditi," pojasnjuje.

mbills | Avtor: Hal mBills Hal mBills
Seveda pa je treba v smiselnost uporabe aplikacije prepričati uporabnike.

Med njimi so po njegovem velik potencial mladi, ki jih ne zanimajo stari načini plačevanja in nagrajevanja lojalnosti, imajo pa vedno pri sebi telefon.

Halcom Slovenija "Hal mBills je mejnik v načinu plačevanja položnic" Za primer navede Moneto, ki je na trgu že zelo dolgo, je prisotna na 2.200 plačilnih mestih. "Mi smo zdaj prisotni na tisoč mestih, pa smo šele začeli. Je pa zanimanje zelo veliko. Petrol daje zadevi stabilnost, res pa si želim, da bi bila ta platforma dostopna za vse," je odločen Berločnik.

Petrol prevzel 76-odstotkov družbe mBills

Po besedah ustanovitelja in lastnika podjetja Mbills Matjaža Čadeža so Petrol za partnerja izbrali med drugim zato, ker ima enako vizijo mobilnega plačevanja kot oni, posluje pa tudi zunaj Slovenije. Visok standard lahko dosežejo z velikim številom uporabnikov, kar jim Petrol lahko omogoči, je poudaril.

Mbills v okviru Petrola postaja samostojna družba, Čadež pa bo v njej ostal kot predsednik nadzornega odbora. Petrol bo imel v njej 76-odstotni lastniški delež, glede česar po Berločnikovih besedah trenutno čakajo le še na potrditev Banke Slovenije. Vrednosti posla v Petrolu ne razkrivajo.

Kot je pojasnil direktor podjetja Mbills Primož Zupan, se trg srečuje s problematiko prevelikega števila tovrstnih rešitev, ki onemogočajo uvedbo enotnega standarda. Mnoge rešitve ponujajo le delno funkcionalnost, zato so želeli v sodelovanju s Petrolom ustvariti platformo, ki bi združila vse funkcije.

V naslednji fazi nameravajo prodreti na tuje trge, kar jim omogoča tudi dovoljenje Banke Slovenije. Po Zupanovih besedah se bodo zaradi geografske bližine in priljubljenosti med Slovenci najprej osredotočili na Hrvaško.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • janez60 14:42 02.december 2017.

    Jebi vso visoko tehnologijo, vedno pa plačaš iz svojega.

  • evelux 16:43 01.december 2017.

    Pa kaj se pederišijo saj pa na koncu koncev itak plačaš iz svojega žepa kakšna znanost bi naj to bila ....totalno brez veze in kartice in zamiki plačil in ne vem kaj še .... to ti je samo pufanje naroda ...prikaži več kao saj bom pa kasneje plačal.... če nimaš pač ne kupiš....

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:40 01.december 2017.

    na moneto plačaš z mobilnim telefonom magari iz ericsona leta 2000 in nikomu ništa