Slovenija
1084 ogledov

"Hal mBills je mejnik v načinu plačevanja položnic"

Halcom Žurnal24 main
Družba Halcom je razvila aplikacijo za plačevanje položnic Hal mBills, s katero boste lahko račune za elektriko, plin, mobilne storitve in podobno poravnali le z dvema klikoma na vašem mobilnem telefonu. In to poceni.

Osnovno vodilo pri razvoju aplikacije Hal mBills je bilo, da bi odpravili "bolečino" pri plačevanju mesečnih položnic, pravijo pri Halcomu. Kar dve tretjini ljudi jih namreč še vedno plačuje na poštah, bankah …

Če izdajatelj položnice sodeluje v sistemu, uporabnik dobi račun na svoj telefon in ga  z dvema klikoma zelo enostavno tudi poravna.

Uporabnik lahko račun izdajatelja poravna tudi če ta v sistemu ne sodeluje. Položnico mora le fotografirati, aplikacija pa s fotografije samodejno prebere potrebne podatke. Podatke s položnice pa je mogoče vnesti tudi ročno.

"To je mejnik v razvoju plačevanja računov, kar nekatere skandinavske države že uzakonjajo. Namreč pravila brezgotovinskega poslovanja. Trgovina se lahko, če tako želi, odloči, da ne bo več sprejemala gotovine," pojasnjuje predsednik upravnega odbora Halcoma Matjaž Čadež.

Za plačilo ene položnice 25 centov provizije

Aplikacija Hal mBills je pravzaprav mobilna denarnica; z bančnega računa si lahko vanjo nakažete denar. Brezplačen je en prenos mesečno, vsak naslednji vas bo stal 25 centov. Z denarjem lahko nato plačate položnice – provizija, ki si jo za plačilo vsake vzame Halcom, znaša 25 centov. Če denarja v mobilni denarnici nimate, bo aplikacija za plačilo vsake položnice neposredno dostopala do vašega bančnega računa, kar pomeni dodatnih 25 centov stroškov.

Halcom | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uporaba bo torej najcenejša, če si enkrat mesečno v mobilno denarnico nakažete malce večji znesek, s katerim boste lahko poravnali vse račune.

Do junija naslednje leto bo uporaba aplikacije, ki si jo lahko naložite z Appleovega App Stora ali Google Playa, brezplačna, od 1. junija dalje pa bo treba za njeno uporabo mesečno plačati 25 centov. A znesek vam bodo zaračunali le, če boste v tistem mesecu plačali vsaj eno položnico, sicer ne.

Plačevanje položnic na banki krepko dražje

Za primerjavo, na NLB boste za plačilo položnice prek trajnika morali poravnati 24 centov provizije, če račune plačujete prek Klika, znaša provizija 38 centov (pri čemer mesečna uporabnina Klika stane 75 centov), na bančnem okencu naše največje banke pa vam bodo za plačilo položnice zaračunali kar 1,98 evra.

Do konca leta bo Halcom v aplikacijo dodal tudi možnost nakazila prijatelju, ki bo brezplačno. Seveda bo moral imeti tudi prijatelj nameščeno aplikacijo.

Halcom | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V ljubljanskem podjetju si prizadevajo, da bi v njihov sistem vstopili vsi veliki izdajatelji položnic. Dvajset izdajateljev jih namreč izda kar štiri petine vseh računov. Obstaja sicer okoli 1.300 izdajateljev iz gospodarstva in približno enako število iz javnega sektorja.

Okoli dvajset jih z njimi že sodeluje, od Simobila in T-2 do Petrola in Gen-I, pa RTV Slovenija, Adriatic Slovenica, …

Tipični majhni pa so različni proračunski porabniki: vrtci, šole, glasbene šole, … "Pomembno je, da smo pogodbo z agencijo za javna plačila že podpisali. Ko gre za proračunske porabnike namreč ni treba sklepati dogovorov z vsakim posebej, pač pa je ta z agencijo dovolj," je povedal Čadež.

"Varnost je zagotovljena"

Za varnost sistema smo porabili zelo veliko časa in energije, poudarja Čadež: "S številnimi strokovnjaki smo sodelovali in prišli do sklepa, da je PIN koda najboljši način za varovanje podatkov. Prstni odtis je po mnenju stroke lažje ponarediti kot številko."

V aplikacijo lahko vstopimo po tem, ko vtipkamo šestmestno kodo za odklepanje.

Na vprašanje kaj se lahko zgodi, če nam telefon ukradejo, nam je Čadež odgovoril: "Za varnost moramo najprej najbolj poskrbeti uporabniki. Kode za vstop v aplikacijo pač ne smemo imeti zapisane kje blizu telefona, ampak si jo moramo zapomniti. Glede varnosti aplikacije pa lahko poudarim, da gre skozi vse naše plačilne sisteme letno prek 40 milijard evrov, pa še nikoli ni bilo nič narobe."

Koliko uporabnikov se bo odločilo za uporabo njihovega sistema, v Halcomu ne želijo napovedovati. So pa postregli z naslednjim podatkom: "Štiri petine Slovencev med 18 in 45 letom ima pameten telefon in ta trg se bo le še povečeval."

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Jose Bulgaras 19:18 24.november 2015.

    meni je cool!

  • Mahi 07:46 13.november 2015.

    Moja banka prav tako omogoča mobilno plačevanje položnic in slikanje le teh in to še brez provizije.

  • McClain 21:41 12.november 2015.

    približno tako, ko gre v Butec in butec Lloyd mimo plakata z astronavtina luni. Sledi: "yes, we did it." Po 25ih letih mu je potegnilo...