Avto
734 ogledov

Kaj je Hrvatom prinesla liberalizacija cen goriv?

Mercedes-benz CLS Saša Despot
V primerjavi s Slovenijo, ki ostaja med redkimi državami z reguliranimi cenami motornih goriv na državnem nivoju, je na Hrvaškem prilagajanje tržnim lokalnim razmeram precej bolj intenzivno. A liberalizacija cen goriv ni prinesla nič dramatičnega za uporabnika vozila.

Slovensko gospodarsko ministrstvo je naklonjeno sprostitvi cen naftnih derivatov, k čemur so že večkrat pozvali distributerji naftnih derivatov, zato je vladi tudi predlagalo, naj premisli o liberalizaciji trga naftnih derivatov. Če se bo vlada odločila sprostiti cene naftnih derivatov, ministrstvo ne pričakuje znatnega povišanja cen naftnih derivatov, saj da je potencialni dvig marž in s tem cen naftnih derivatov navzgor omejen zaradi več dejavnikov.

Vozniki ne točijo tam, kjer je najceneje

Marže distributerjev predstavljajo le okoli šestodstotni del v celotni strukturi cene naftnih derivatov, medtem ko nabavna cena na svetovnem trgu skupaj z dajatvami predstavlja okoli 90 odstotkov maloprodajne cene - morebiten dvig marž bi torej imel po oceni ministrstva sorazmerno majhen vpliv na končno ceno posameznih naftnih derivatov.

Ministrstvo pričakuje, da bi ob liberalizaciji prišlo do različnih ravni cen po državi - cene naftnih derivatov na avtocestah bi bile višje, medtem ko bi bile v mestih in ob mejah zaradi konkurence nižje.

Na Hrvaškem se ob liberalizaciji cen goriv ni zgodilo nič dramatičnega, je za zurnal24.si dejal urednik specializirane hrvaške avtomobilistične revije Auto Klub Branimir Hitrec, ki pravi: "Cene na Hrvaškem se na različnih bencinskih postajah razlikujejo za okoli štiri cente. Vozniki še vedno točijo gorivo na postajah, ki so jim najbližje ali na poti do njohovega cilja.“

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo je vzpostavilo spletni portal www.min-go.hr, kjer lahko uporabniki preverijo cene naftnih derivatov na bencinskih postajališčih po državi. Htrec pravi, da spletni portal ni pregleden in je zato slabo uporaben in obiskan, tudi zato, ker so razlike v cenah minimalne, voznikom pa se ne ljubi in ne izplača iskati bencinske postaje, kjer bi za liter pogonskega goriva odšteli cent ali dva manj.

Komentarjev 4
  • DasAuto 01:13 21.oktober 2015.

    Po nekaterih ''self service'' bencinsih imajo že sedaj nekateri trgovci znižane marže in s tem lahko tisti, ki jih koristijo, nekaj prišparajo. Prav tako bi se lahko tudi ostali odrekli maksimalni marži in s tem privabili določen del kupcev in ...prikaži več na ta način mogoče celo nekaj več zaslužili, ampak se žal to ne dogaja. Iz tega razloga nekako ne vidim nič dobrega v liberalizaciji cen, kvečjemu podražitev, katere država niti ne bo mogla več zajeziti.

  • Skippy 21:41 20.oktober 2015.

    Kakšna konkurenca neki? Če pa imamo 2 ponudnika ...

  • občan1 21:41 20.oktober 2015.

    kolega imam popolnoma prav.