Slovenija
105 ogledov

Kako in kdaj se bodo spreminjale cene goriv na avtocestnem križu?

Cene goriv se bodo letos po napovedih še dvigale. (Foto: Foto BOBO) Žurnal24 main
Od danes naprej trgovci naftnih derivatov lahko poljubno spreminjajo cene goriv na avtocestnem križu. Napovedujejo pa, da tega ne bodo počeli med tem, ko bodo potrošniki polnili rezervoarje.

Na prvi dan, ko prodajalci goriv na 51 bencinskih servisih lahko sami določajo cene zanje, sprememb ni opaziti. A ker jih uredba, ki jo je vlada potrdila začetek tedna, ne omejuje pri številu sprememb, je možno, da bodo trgovci cene spreminjali tudi nenapovedano večkrat dnevno.

O načrtih glede spreminjanja cen pri Petrolu in OMV, ki skupno obvladujeta veliko večino črpalk – MOL ima na avtocestnem križu le dve -, sicer zaenkrat še molčijo. Na vprašanja, kdaj in kolikokrat bodo spreminjali cene goriv, nam je predstavnica OMV Valentina Danev odgovorila: "V skladu z našo poslovno politiko ne moremo razkriti podrobnosti glede strategije oblikovanja cen ali poslovanja družbe."

Podobno molčeči so tudi na Petrolu, kjer pa nam je Aleksander Salkič zagotovil, da cen zagotovo ne bodo spreminjali med tem, ko bodo potrošniki točili gorivo: "Spremembe cen zahtevajo določen tehnični postopek in se ne bodo spreminjale med samim točenjem goriva."

Od sosednjih držav, kjer ceno povsod določajo trgovci, je dnevno omejitev postavila le Avstrija. Tam lahko trgovci le enkrat dnevno podražijo gorivo, medtem ko ga lahko pocenijo večkrat.

Kako se informirati o cenah goriv?

Slovenski trgovci zaenkrat posebnega obveščanja o spremembah cen goriv ne načrtujejo. Cene pa bodo tako kot do zdaj objavljali na bencinskih servisih ter spletnih straneh. Po vzoru iz tujine, kjer poznajo primerjalnike cen goriv, bo podoben portal izdelalo tudi ministrstvo za gospodarstvo, a predvidoma šele v prvi polovici prihodnjega leta. Do takrat pa potrošnikom preostaja "ročno" preverjanje.

Prvi zagovornik sprostitve cen, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, je sicer napovedal: "Upam in verjamem, da se bodo trgovci začeli truditi, da bodo animirali kupce za obisk svojih servisov."

Komentarjev 1
  • ode 13:45 11.november 2016.

    Liter piva stane 4 evre, pa se nihče ne pritožuje. Se pravi, da je bencin skoraj zastonj.