Slovenija
46 ogledov

Neusklajena vlada odločitev glede liberalizacije spet zamaknila

Cene goriv se bodo letos po napovedih še dvigale. (Foto: Foto BOBO) Žurnal24 main
Neusklajena vlada. Še za dva meseca so ministri danes podaljšali veljavnost obstoječe uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Odločitev naj bi blokirali Židanovi.

Končne odločitve o liberalizaciji 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na avtocestnem križu, ki je bila na mizi že pred dvema mesecema, tudi na današnji seji vlade ni bilo. Odločitev naj bi  prvič zamaknili, da bi distributerjem pustila nekaj časa za pripravo. 

Zdaj so odločitev na vladi zamaknili še za nova dva meseca, čeprav sta se po naših informacij ministrstvo za finance in ministrstvo za gospodarstvo uskladila glede novega predloga liberalizacije na avtocesti. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer navedel, da odločitve niso sprejeli, ker na seji ni bilo odločevalcev z ministrstva za finance, a po naših informacijah naj bi spremembe blokirali v SD s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom na čelu.

Minister Počivalšek je po koncu seje še dodal, da je liberalizacija na cestne križu "naslednji korak", ki upa da ga bodo sprejeli po koncu veljavnosti danes sprejete uredbe. Kot je zatrdil minister Počivalšek, pa popolne liberalizacije po vsej državi zagotovo še ne bo.

Ministrstvi sta se uskladili

Na ministrstvu za gospodarstvo so navijali za popolno liberalizacijo vseh goriv že zadnje leto, med tem ko ji na ministrstvu za finance strogo nasprotovali. Pred tremi meseci so tako na vladi sklenili kompromis in naložili obema ministrstvom, naj v mesecu zdi pripravita študijo o javno finančnih učinkih postopne liberalizacije cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na avtocesti in hitrih cestah.

Finančno ministrstvo bi željam gospodarskega, ki navija za liberalizacijo, popustilo, če bodo podjetja zaslužek na račun višjih marž deloma vrnila v državno malho.

"Analiza" na štirih straneh podlaga za odločanje

"Analiza", ki sta jo ministrstvi pripravljali en mesec, obsega štiri strani, od tega na prvih dveh le opisujejo obstoječe stanje. V kratkem izračunu pa nato navajajo izračun višine in strukture cen naftnih derivatov v Sloveniji v obdobju od 7. 6. do 20. 6. 2016 ter s predpostavkami, da bi slovenska liberalizacija potekala tako kot v Avstriji in na Hrvaškem.

V skladu s tem izračunom pa predpostavljajo, da bi se ob 100-odstotnem zvišanju marže dvignila drobno prodajna cena 95-oktanskega bencina s 1,238 na 1,344 evra na liter oz. za 8,6 odstotkov, drobno prodajno ceno dizelskega goriva pa s 1,130 na 1,229 evra na liter oz. za 8,8 odstotka. 

Izračuni države tako predvidevajo, da se bo gorivo podražilo, hkrati pa se bo tudi v proračun steklo manj sredstev.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:08 02.september 2016.

    Določanje najvišje cene nima veze z konkurenco. Če bi konkurenca delovala bi že zdej imel nižje cene pri nekaterih črpalkah. Ampak nimamo. Tko da je čist vseen če rečemo da je tok maksimuma in je to to.V glavah ...prikaži več črpalkarjev je da se je cena določala. Ni se. Določala se je zgornja meja in nič drugega.

  • dragec 20:14 01.september 2016.

    janšisti in kvazi desnjaki bi sigurno kradli, ampak bi kradli "pošteno" blagoslov bi pa dalo US

  • Ferluci 20:04 01.september 2016.

    Levaki poleg bank obvladujejo tudi naftni lobi. Saj drugega ni bilo za pričakovati. Dokler lahko živijo od nedela, bo tako.