Slovenija
4178 ogledov

Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede Lex Magna

magna steyr magna steyr
Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, saj pobudniki ne izkazujejo neposrednega pravnega interesa.

Lex Magna med drugim predvidena razlastitev lastnikov zemljišč v primeru neuspešnega dogovora o prodaji nepremičnin na območju, kjer naj bi stala Magnina tovarna. A ker bo v primeru razlastitvenega postopka zoper odločbo še mogoča pritožba oziroma sprožitev upravnega spora, so sodniki soglasno odločili, da vse pravne možnosti treh kmetov, Sandija Fingušta, Zlatka Lešnika in Rada Lobnika ter urednika spletnega portala Požareport Bojana Požarja še niso bile izčrpane.

Bojan Požar, eden od predlagateljev pobude, je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča za STA dejal, da se je "ustavno sodišče odločilo, kot se je", sam pa to odločitev spoštuje, kot spoštuje pravno državo. Tematika sicer še ni izčrpana, če bo prišlo do razlastitve posameznikov, bodo ti potem dalje iskali svojo pravico.

Na gospodarskem ministrstvu so odločitev ustavnega sodišča komentirali z besedami, da se že od samega začetka trudijo, da členov zakona, ki urejajo razlastitev, dejansko ne bi uporabili, temveč bi z vsemi lastniki sprejeli sporazumni dogovor. "Verjamem, da nam bo to uspelo in se bo projekt nadaljeval po zastavljeni poti, brez uporabe razlastitve," je pojasnil minister Zdravko Počivalšek.

Neuradno naj bi večina lastnikov sicer že privolila v prodajo zemljišč, zapletlo pa bi se lahko le še enem ali dveh lastnikih. Ključni zaplet bi sicer lahko nastal zaradi pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja, saj Magna z izgradnjo tovarne želi začeti čim prej. O tem bo 24. julija potekala javna razprava.

Magna pa naj bi okoljevarstveno dovoljenje sicer želela do konca septembra.

magna steyr Slovenija Našli alternativna zemljišča za kmete, a Magna se še ozira naokoli barbara.erzen@zurnal24.si
Komentarjev 4
  • Avatar kbm
    kbm 11:59 15.julij 2017.

    Bojanu Požarju se ne gre za nič drugega kot za "samopromocijo". Na udaru bodo edino zgoraj omenjeni kmetje in to predvsem od brezposelnih in zagovornikov, da se Magna postavi na omenjeni lokaciji.

  • Jambor 21:28 13.julij 2017.

    Preden v naši državi izkažeš pravni interes, potečejo vsi roki. Tudi v primeru Magne ni nič drugače.

Sorodne novice