Slovenija
373 ogledov

Našli alternativna zemljišča za kmete, a Magna se še ozira naokoli

magna steyr magna steyr
Ministrstvo je s Perutnino Ptuj in skladom kmetijskih zemljišč in gozdov doseglo dogovor o nadomestnih zemljišč za kmete, na zemljiščih katerih je predvidena proizvodna cona Hoče-Slivnica. Minister Počivalšek to razume kot korak bližje končnemu cilju - prihodu Magne.

Perutnina Ptuj se je odpovedala zakupu 34 hektarov kmetijskih zemljišč, ki jih ima v zakupu pri skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, in jih bodo zdaj kot zamenjavo za svoja lahko dobili lastniki, ki na območju cone Hoče-Slivnica opravljajo kmetijsko dejavnost. Minister Zdravko Počivalšek, ki je novico sporočil na novinarski konferenci, je ob tem povedal, da so Perutnino v to prepričevali dlje časa, ob tem pa zagotovil, da podjetje v zameno za zemljišče ni dobilo ničesar.

Teh 34 hektarjev zemljišč naj bi bilo izhodišče za dogovor z večino kmetov, ki se preživljajo s kmetovanje, a ob tem naj bi imeli trije lastniki zemljišč še drugačne pomisleke pri prodaji. "Upam, da razlastitev ne bo potrebna," je navedel Počivalšek, ki zadnji dogovor vidi kot nov korak bližje cilju.

Magna, ki se ji z vzpostavitvijo lakirnice mudi, je kot načelni termin za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja postavila 1. julij. Okoljevarstveno dovoljenje je sicer tudi pogoj za gradbeno dovoljenje. A že zdaj je jasno, da omenjenega datuma ne bo mogoče doseči ... Obravnava agencije za okolje bo zahtevna zaradi velikega velikega števila vpletenih udeležencev v postopku. Na izdano okoljevarstveno dovoljenje pa se je mogoče naknadno tudi pritožiti.

Zaradi vseh pomislekov se je med tem Magna aktivno začela ozirati tudi po lokacijah v sosednjih državah. V igri naj bi bila Madžarska.

"Dejstvo je, da vemo, da so potem, ko so videli, da nekateri pri nas niso za investicijo, začeli delati na tem, da si iščejo drugo varianto. O tem smo bili obveščeni," je poudaril minister in dodal, da pogajanja glede podpisa pogodbe kljub temu tečejo še normalno naprej. Podpisali naj bi jo, ko bodo lahko zagotovili vse obljube, kar naj bi bilo v kratkem, je še zagotovil minister.

Komentarjev 11
  • Waltter 23:27 23.junij 2017.

    Torej vse kaže da je država začela graditi hišo pri strehi ter upa da bo stala tako dolgo da bodo postavili še temelje in nosilne stene - če jih sploh bodo. Torej okoljevarstveno dovoljenje ne bo izdano v roku za ...prikaži več pridobitev gradbenega dovoljenja in začeli bi radi graditi pred pridobitvijo dovoljenj in še celo pogodbo z Magno bi radi podpisali.Poraja se še drug problem ki ga še niso uspeli rešiti od kod bodo vzeli dnevno 500 m3 vode in kam jo bodo odvajali na čiščenje?In kaj je s tem da v prvi fazi bo 160 delavcev v naslednjih 7-10 letih pa 400 ali pa morda več?Torej delajo bianko pogodbe z kmeti in lastniki zemljišč v stilu če bo mogoče pol ja če ne pa pač ne?Torej kmetje naj zemljo obdelujejo tako dolgo dokler je Magna ne bo rabila pol pa naj gre vse pridelano na pol zrelo v luft??In kje bodo kmetje dobili nadomestno zemljo? Samo z sekanje gozda?

  • Papaja Popi 15:59 22.junij 2017.

    Marko MohorkoNimam socialne.

  • bumbar 14:50 22.junij 2017.

    Mariborčani odločno v boj za zlato lisico. Lepo in prav. Kaj pa, če bi šli tako odločno tudi v pomoč ljudem, ki se trudijo za Magno oziroma delovna mesta?